Kako će nova sarajevska četvorka podijeliti resore? Najveći komad vlasti SDP-u i NiP-u, SBiH zateže

07/03/2023
1 minuta čitanja

Kanton Sarajevo još nije dobio novu vlast jer se mjesecima čekalo na rasplet situacije, prvo na državnom nivou, ali se još čeka i za federalni nivo vlasti. Ipak, kako Klix.ba saznaje načelna podjela ministarstava je završena, ali se još čeka na zvaničnu potvrdu.

Premijer Kantona Sarajevo će biti Nihad Uk iz Naše stranke, a u vlasti će još participirati SDP, Narod i pravda, i Stranka za BiH.

Prema načelnom i još nepotvrđenom planu podjele ministarstava Naša stranka će pored premijerske pozicije dobiti i resor visokog obrazovanja te resor pravde.

Narod i pravda bi trebala dobiti ministarstvo privrede, ministarstvo unutrašnjih poslova, ministarstvo za boračka pitanja te ministarstvo za predškolski odgoj i osnovno i srednje obrazovanje. Također, važno je istaći da je NiP dobio i poziciju predsjedavajućeg Skupštine KS,l što je jednako važna činjenica, skoro jednako kao i pozicija ministra.

Broj zastupnika po strankama u Skupštini KS

Broj zastupnika po strankama u Skupštini KS

SDP bi trebao dobiti ministarstvo kulture i sporta, ministarstvo saobraćaja, ministarstvo za socijalnu politiku te ministarstvo zdravstva.

A s obzirom da će se Trojki u Sarajevu od ovog mandata pridružiti i Stranka za BiH, oni bi prema dosadašnjem planu trebali dobiti ministarstvo finansija te ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

Ipak, kako nezvanično saznajemo upravo u zahtjevima Stranke za BiH postoji još nedoumica te zbog toga još uvijek nije potvrđena podjela resora. Iz SBiH su ranije iskazivali interes i za resorom zdravstva pa još uvijek ostaje da se vidi gdje će nova sarajevska Četvorka naći kompromis.

SBiH u Skupštini KS ima pet zastupnika, identično kao i Naša stranka koja je dobila poziciju premijera i dva ministarstva te zbog toga vjerovatno i postoji neslaganje iz SBiH-a.

Ipak, treba naglasiti da je lideru Stranke za BiH Semiru Efendiću važno da i dalje upravlja općinom Novi Grad te da mu stranke Trojke u tom smislu ne prave problem ni na narednim lokalnim izborima.

Prethodni tekst

Nastavlja se suđenje za ubistvo sarajevskih policajaca, danas svjedoči svjedok Tužilaštva KS

Sljedeći tekst

Iza Sebije Izetbegović očito je stajao cijeli lanac činovnika koji su joj omogućili rapidno napredovanje bez diplome

Idina vrh