Kličko pozvao Karić da prisustvuje Kijevskom investicionom forumu: Bit ću počastvovan vašim prisustvom

04/11/2022
1 minuta čitanja

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko pozvao je gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić (SDP) da prisustvuje Kijevskom investicionom forumu.

Kako je Kličko istakao u pozivnici, riječ je o događaju koji će 28. novembra biti održan u Briselu, a ne u glavnom gradu Ukrajine. Razlog za to jeste naravno ruska agresija na Ukrajinu.

Napomenuo je da su posljedice agresije devastirajuće – da je uništena civilna infrastruktura (što se odnosi na bolnice i škole), da su uništena proizvodna postrojenja, da su zaustavljene ključne investicije. Ukazao je da će naglasak ovogodišnjeg foruma biti na obnovi ukrajinske metropole.

“Postavili smo ambiciozne ciljeve da pronađemo učinkovita rješenja za ekonomski oporavak, kojima se Kijev neće samo obnoviti, već i kojima će se dati snažan podsticaj za ekonomski, socijalni i politički razvoj. Osim toga, ostali ukrajinski gradovi i regije će bez sumnje iskoristiti naša rješenja za planiranje obnove”, istakao je Kličko.

Kijevski investicioni forum je predstavio kao jedan od najutjecajnijih događaja u Ukrajini za razmjenu iskustava i praksi stručnjaka, zvaničnika, političara, biznismena i drugih relevantnih aktera iz cijelog svijeta.

Gradonačelnici Sarajeva je poručio da je njeno učešće kao, “čelnice prominentnog evropskog grada, vrlo značajno za elaboraciju uravnoteženog cjelovitog pristupa za kreiranje budućih politika”. Kličko je ukazao Karić da će biti počastvovan ako bude prisustvovala spomenutom forumu.

Idina vrh