Dok Ukrajina slavi oslobađanje Hersona zvaničnici upozoravaju na moguće ruske napade

12/11/2022
1 minuta čitanja

Ukrajinski zvaničnici su upozorili da “rat nije gotov” nakon povlačenja ruskih trupa iz Hersona gdje građani sada slave oslobađanje.

Razdragana gomila dočekala je u petak ukrajinske trupe u gradu koji je jedina regionalna prijestolnica, koju je Moskva zauzela od februara. Slične vesele scene zabilježene su i u drugim regijama širom Ukrajine, uključujući glavni grad Kijev te Odesu. Ali, uprkos povlačenju Rusa, zvaničnici Ukrajine su i dalje oprezni.

Jurij Sak, savjetnik ukrajinskog ministra odbrane, upozorio je da je “prerano za opuštanje”.

“Uvijek smo vjerovali da ćemo osloboditi Herson. Mi smo uvjereni da sada Rusi počinju vjerovati da nikada neće moći dobiti ovaj rat. Vidimo paniku u njihovim redovima. Vidimo paniku u njihovoj propagandnoj mašini. Naravno, ovo je veoma važan trenutak, ali… ovaj rat je daleko od kraja”, rekao je on u programu Today Radija 4.

On je upozorio na kontinuirani rizik od ruskih napada s čim je saglasan i šef vojne administracije regije Kijev Oleksij Kuleba koji kaže da ni Kijev nije siguran.

U Hersonu je uveden i policijski sat od 17:00 do 8:00 ujutru, a vlasti mole izbjeglo stanovništvo da ne žure nazad u Herson dok ne stabilizuju situaciju. Prema navodima gradskih vlasti, u Hersonu sada živi 70-80.000 ljudi, od predratne populacije od 320.000.

Inače, okupatorske snage su večeras granatirale selo u Hersonskoj oblasti usljed čega su poginule dvije žene, a 10 kuća je oštećeno, saopćio je šef ove oblasti Jaroslav Januševič. Riječ je o selu koje je zapravo pod ruskom okupacijom s obzirom na to da je na lijevoj obali Dnjepra, a Januševič kaže da se ruski vojnici kriju u podrumima mještana.

Policija Hersonske oblasti je izvijestila da je u Hersonu jedan automobil dignut u vazduh uz pomoć neidentifikovane eksplozivne naprave prilikom čega je povrijeđena jedna žena i njeno dvoje djece.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da su “prije bijega iz Hersona okupatori uništili svu kritičnu infrastrukturu – komunikacije, snabdijevanje vodom, grijanjem, strujom”. Zbog toga će im trebati nekoliko dana da uspostave električnu energiju.

On navodi i da su ukrajinske snage započele s uklanjanjem ruskih mina u Hersonu i okolini. Usljed akcije deminiranja na jednoj od administrativnih zgrada u Hersonu danas je povrijeđen policajac.

Idina vrh