Vijest.ba

U Sjevernoj Karolini ubijena četiri policajca, napadač mrtav

30/04/2024
1 minuta čitanja

Šef policijske uprave Charlotte-Mecklenburg Johnny Jennings kazao je na konferenciji za novinare da je troje ubijenih policajaca bilo članovi američke radne grupe za bjegunce, koju čine policajci iz različitih agencija. Četvrti je policajac bio Joshua Eyer koji je šest godina služio u upravi Charlotte-Mecklenburg, potvrdio je Jennings.

“Danas je tragičan dan za grad Charlotte i za policiju”, kazao je Jennings. “Izgubili smo heroje koji su samo htjeli zaštititi našu zajednicu”.

Policajci su ubijeni dok su osuđivanom zločincu namjeravali uručiti nalog za hapšenje. Došli su do kuće u kojoj se osumnjičeni nalazio, kad je isti počeo pucati po njima, rekao je Jennings. Uzvratili su paljbu te je osumnjičeni ubijen u dvorištu ispred kuće.

Policajci su potom počeli pucati unutar kuće. Nakon napetog okršaja, tim SWAT pregledao je kuću te priveo dvoje koji su se nalazili u kući. Vjeruje se da je barem jedan od njih pucao na policajce, kazao je Jennings.

Osim četvero ubijenih, Jennings je poručio da je upucano i četvero policajaca uprave Charlotte-Mecklenburg koji su bili na mjestu zločina. Jedan je u kritičnom stanju, dok su trojica stabilno.

Predsjednik SAD-a Biden obaviješten je o incidentu te je razgovarao s guvernerom Sjeverne Karoline Royem Cooperom, poručila je Bijela kuća, prenosi Reuters.

Mnoge ceste u okolici bile su zatvorene kako bi se olakšalo kretanje hitne pomoći. Policija je obavijestila građane kako je jedan osumnjičenik pronađen mrtav i da više nema opasnosti za građane. Druga osoba koja je pucala na policajce je uhapšena.

Idina vrh