Amerikanci zatražili od Sjeverne Koreje informacije o vojniku koji je nestao u toj zemlji

22/07/2023
1 minuta čitanja

Bijela kuća izrazila je zabrinutost za dobrobit američkog vojnika Travisa Kinga koji je prešao preko granice Sjeverne Koreje ranije ove sedmice, otkad mu se gubi svaki trag. Zvaničnici ove zemlje nisu odgovorili na zahtjeve SAD-a o informaciji stanja vojnika.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby naveo je da Sjeverna Koreja nije poznata po humanom tretmanu stranih državljana.

“Ovo nije zemlja koja je poznata po humanom tretmanu Amerikanaca ili bilo koga drugog. Ne znamo gdje je. Ne znamo u kakvim uslovima trenutno živi, a to nepoznavanje je ono što nas duboko brine i trudimo se najbolje što možemo da dobijemo što više informacija o njemu”, rekao je Kirby.

I državni sekretar SAD-a Antony Blinken izjavio je da Washington želi da zna gdje se nalazi američki vojnik, koji je u utorak prešao demilitarizovanu zonu koja razdvaja Sjevernu i Južnu Koreju i stigao u Sjevernu Koreju.

Blinken je dodao da su SAD zatražile od Pjongjanga tu informaciju.

Podsjećamo, stručnjaci kažu da bi vojnik tako niskog ranga imao malu propagandnu i obavještajnu vrijednost, što bi moglo da navede Sjevernu Koreju da ga oslobodi, ali ostaje neizvjesno šta će se s njim dogoditi, prenosi BBC.

Britanski javni servis podsjeća da je King trebalo da se ukrca na avion u gradu Incheonu u Južnoj Koreji gdje je bio stacioniran, kako bi se vratio u SAD gdje ga je čekao disciplinski postupak, ali da se umjesto toga uputio na, kako se navodi, očigledno unaprijed rezervisanu turneju do granice sa Sjevernom Korejom.

Idina vrh