BiH otvorila pregovore s FRONTEX-om

13/02/2024
1 minuta čitanja

Između Bosne i Hercegovine i Ministarstva sigurnosti BiH, početak pregovora o Sporazumu s Agencijom za europsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX) označio je ispunjenje još jedne obveze na europskom putu.

Na sastanku koji je označio početak ovog procesa, uz predstavnike tima BiH za pregovore o Sporazumu o suradnji s FRONTEX-om, prisustvovali su ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić i zamjenik direktora za unutarnje poslove pri Europskoj komisiji Oliver Onidi.

Nakon što je ostvarena operativna suradnja s EUROPOL-om, ovaj sporazum predstavlja sljedeći važan korak za Bosnu i Hercegovinu u integraciji u zajednički europski sigurnosni prostor, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

“Današnji početak procesa za Bosnu i Hercegovinu znači ne samo suradnju s jednom europskom institucijom, već i potvrdu da smo dio zajedničke i kolektivne europske sigurnosti. Želim posebno naglasiti da su naše aktivnosti usmjerene na uklanjanje prijetnji i rizika, posebno od organiziranog kriminala koji ugrožava razvoj i ekonomsku stabilnost BiH, te na povećanje sigurnosti za građane BiH. FRONTEX će dodati novu dimenziju, ojačati naše granice i njihovu nepropusnost za sigurnosne prijetnje i organizirani kriminal u ovom dinamičnom vremenu migracija kao ozbiljnog izvora rizika svih vrsta”, rekao je Nešić.

Naglasio je da FRONTEX potvrđuje da je Bosna i Hercegovina složena država samo kada treba pronaći izgovor za nerad, ali da je itekako funkcionalna i sposobna djelovati unutar svojih ustavnih okvira i okvira Daytonskog sporazuma kada se želi napredovati.

Nešić je pregovaračkim timovima poželio uspješan završetak ovog procesa, čime bi Bosna i Hercegovina prestala biti jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja nema suradnju s FRONTEX-om.

Zamjenik generalnog direktora za unutarnje poslove pri Europskoj komisiji, Oliver Onidi, podsjetio je da je prošle godine postignut značajan napredak s EUROPOL-om te da su pred nama pregovori o suradnji s FRONTEX-om.

Naglasio je da u situaciji kada postoji izuzetan pritisak ilegalnih migracija, policijska suradnja i zajedničko djelovanje u čuvanju i kontroli granica imaju izuzetnu važnost.

Idina vrh