Direktor Autoputeva RS-a zadovoljan zajedničkim sistemom naplate putarine u BiH

22/07/2023
1 minuta čitanja

Vršilac dužnosti direktora Autoputeva Republike Srpske Nedeljko Ćorić kazao je da zajednički sistem naplate putarine koji je uspostavljen sa Autocestama Federacije BiH odlično funkcioniše.

Autoputevi RS-a su u mjesec dana od uvođenja jedinstvenog sistema naplate uz pomoć TAG-a rekonfigurisali oko 900 uređaja iz FBiH i 200 iz RS-a.

“Prema našim podacima, “Autoputevi” su do sada rekonfigurisali oko 900 uređaja čiji su korisnici oni koji imaju uređaje u ‘Autocestama FBiH’. Nemamo nikakvih problema u smislu samih prolazaka kroz naplatne rampe, sistem dobro funkcioniše”, kazao je Ćorić za Nezavisne.

Ističe da korisnici pokazuju veliki stepen zadovoljstva zbog jedinstvenog TAG uređaja, ali i da imaju ideje za poboljšanje sistema.

“Imamo sugestije od korisnika da bi bilo dobro da se u narednom periodu uredi sistem, na način da imamo jedan račun za Federaciju BiH i Republiku Srpsku. Međutim, u ovom trenutku ovo je jedino rješenje koje smo mogli da ponudimo korisnicima ovog sistema. Sada imamo instalirana dva računa na jednom TAG-u, gdje je jedan namijenjen za registraciju prolaza na dijelu FBiH, a drugi na dijelu RS, pri čemu će se vršiti automatsko naplaćivanje u korist jednog ili drugog javnog preduzeća”, naveo je.

Jedinstveni sistem elektronske naplate cestarine korištenjem TAG uređaja u cijeloj BiH dostupan je od 19. juna i rezultat je Memoranduma o saradnji o uvezivanju sistema elektronske naplate cestarine koji su potpisali JP Autoceste FBiH i Autoputevi RS.

Na teritoriji BiH korisnici mogu prolaziti kroz naplatne rampe, bez zaustavljanja, plaćajući cestarinu beskontaktno korištenjem ličnog TAG uređaja.

Idina vrh