Zelenski traži sazivanje Vijeća NATO-a zbog problema oko izvoza žitarica

22/07/2023
1 minuta čitanja

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je danas da je zatražio od šefa NATO-a da sazove sastanak Vijeća NATO-Ukrajina na kojem bi se raspravljalo o crnomorskoj sigurnosti, osobito o koridoru za izvoz ukrajinskih žitarica.

Rusija se ove sedmice povukla iz Sporazuma o žitaricama donesenim pod pokroviteljstvom UN-a, rekavši da su zapadne zemlje ignorirale njezine zahtjeve da se Moskvi osigura izvoz hrane i gnojiva.

Rusija je rekla da se brodovi koji krenu prema ukrajinskim crnomorskim lukama mogu smatrati vojnim ciljevima. U svome noćnom obraćanju Zelenski je rekao da je u telefonskom pozivu zatražio od glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga da sazove sastanak vijeća koje je uspostavljeno na ovomjesečnom NATO summitu.

“U našoj suradnji, pomaknuli smo se na novu, napredniju razinu, Vijeće NATO-Ukrajina, a taj mehanizam može biti učinkovit”, rekao je Zelenski. “Predložio sam Jensu da se bez odgode sazove vijeće za važne krizne konzultacije. Sastanak će se održati u nadolazećim danima. Možemo prevladati crnomorsku sigurnosnu krizu.” Zasad nema naznaka da se NATO složio s takvim prijedlogom.

Idina vrh