Građani Berlina u panici: Lavica luta ulicama grada, policija upozorila stanovnike: “Ne izlazite”

20/07/2023
1 minuta čitanja

Berlinska policija poslala je u srijedu, 19. jula, upozorenje da je velika divlja životinja, vjerovatno lavica, na slobodi u južnom predgrađu Berlina.

Stanovnici Berlina su upozoreni da ne izlaze iz svojih domova i da svoje ljubimce drže u kućama.

Policija i vatrogasci objavili su rano jutros putem društvenih mreža da vjeruju da je divlja životinja uočena tokom noći vjerovatno lavica.

Stanovnici su navodno primili poruke putem aplikacija za upozorenje. Između ostalog, zamoljeni su da ne idu u šetnju šumom te da se sklone u svoje kuće ili automobile ako vide životinju.

Policija je saopćila kako je informaciju o prisutnosti životinje dobila od svjedoka koji su je snimili kako napada i ubija divlju svinju.

Rekli su da ne znaju odakle bi životinja mogla doći, nakon što su provjerili u zoološkim vrtovima, cirkusima i skloništima za životinje koji su rekli da im ne nedostaje lavica.

“Rasporedili smo velike snage na mjesto kako bismo zaštitili stanovništvo”, rekao je glasnogovornik policije.

Potraga za osumnjičenom lavicom usredotočena je na općinu Kleinmachnow na južnom dijelu Berlina. Općina ima oko 20.000 stanovnika.

Glasnogovornica općine rekla je da djeci u vrtićima nije dopušten ulazak u okolne vrtove i da je prodavačima na tržnici savjetovano da trenutno ne postavljaju štandove.

Ovakve stvari se ne događaju svaki dan“, rekla je ona.

Idina vrh