Ispraćena 12. generacija maturanata Islamske gimnazije ‘Dr. Ahmed Smajlović’ u Zagrebu

29/05/2022
minuta čitanja

 Akademijom u Kongresnoj dvorani Salim Šabić, Islamska gimnazija „Dr. Ahmed Smajlović“ u Zagrebu ispratila je 12. generaciju učenika.

Izaslanik predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Nermin ef. Botonjić naglašava da je Gimnazija kao odgojno-obrazovna ustanova pomogla učenicima da se osposobe za naredne životne korake.

– Bližimo se 30. godišnjici osnivanja naše škole. Ispraćamo 12. generaciju gimnazijalaca, a prije toga smo ispratili 15 generacija polaznika Zagrebačke medrese. Sve te godine, osnivač, Mešihat Islamske zajednice u Hrvatske, ulagao je sredstva i napore kako bi omogućio učenicima što bolje uslove za sticanje znanja. Ponosni smo na naše generacije koje smo ispratili, a radujemo se i onim koje nam dolaze – kazao je Botonjić.

Direktor Gimnazije Mevludi ef. Arslani uputio je čestitke učenicima i njihovim roditeljima te naglasio da je 12. generacija ostavila trag, kako u školi, tako i u životima svojih profesora.

– Maturanti su za vrijeme školovanja stekli, ne samo dobar osnov za nastavak školovanja, nego i lijepi islamski odgoj, što je primarni cilj naše škole. Ove generacije ćemo se rado sjećati posebno zbog njihovog doprinosa raznim projektima i nastavnim i vannastavnim aktivnostima – naglasio je direktor Arslani.

Dodao je da ova generacija svjedoči predanom radu nastavnog osoblja i nastojanju da Islamska gimnazija postane još prepoznatljivija u društvu.

Nandor Čapo, direktor Uprave za nacionalne manjine Ministarstva nauke i obrazovanja Republike Hrvatske, ovom prilikom je naglasio da je obrazovanje jedan od najvažnijih dijelova ljudskog života.

– Obrazovanje nas prati od rođenja pa do smrti jer je učenje cjeloživotno. Uvijek budite otvorena srca prema novim znanjima i tada ćete postići ono što želite. Budite uporni i imajte cilj – poručio je maturantima Čapo.

Rektor Univerziteta u Zagrebu Damir Boras se također obratio na Svečanoj akademiji.

– Gimnazija vam nije dala samo vrhunsko obrazovanje, nego vas je naučila poštovanju prema pravim vrijednostima. Vjerujem da su vaši roditelji zbog toga ponosni. Imate sva znanja da upišete fakultete, a Univerzitet u Zagrebu bio bi sretan da ostanete u Hrvatskoj, trebaju nam mladi poput vas – naglasio je rektor Boras, renosi MINA.

Zagrebačka medresa „Dr. Ahmed Smajlović“ počela je rad 1993. godine, a 2000. je počela djelovati u sastavu Ministarstva nauke, obrazovanja i sporta.

Na inicijativu Školskog odbora, Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj, kao osnivač, donosi odluku o transformaciji Zagrebačke medrese u opću Islamsku gimnaziju s četiri izborna (obavezna) predmeta: arapski jezik, Kur'an i kur'anske znanosti, islamska kultura i civilizacija i islamska vjeronauka. Glavni razlog je bio da učenici nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja mogu nastaviti školovanje na svim fakultetima u Hrvatskoj, ali i u svijetu.

U junu 2007., Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, na zahtjev Zagrebačke medrese „Dr. Ahmed Smajlović“, izdalo je rješenje kojim se odobrava izvođenje vlastitog plana i programa opće gimnazije.

Islamska gimnazija danas je odgojno-obrazovna ustanova koja je prepoznatljiva u društvu. 

Idina vrh