Izraelski arheolozi pronašli “najstarija vrata” otkrivena u Svetoj zemlji

15/08/2023
1 minuta čitanja

Gradska vrata stara 5.500 godina otkrivena su tokom iskopavanja u blizini Kiryat Gata u južnom Izraelu, a arheolozi kažu da su to najstarija vrata ikad otkrivena u Izraelu

Vrata i dio fortifikacijskog sistema otkriveni su u Tel Eraniju prije polaganja vodovodne cijevi od Mekorot Water Company koja bi trebala opskrbljivati vodom fabriku Intel.

Utvrde datiraju iz ranog bronzanog doba, oko 3.300. godine prije Krista, što odražava početak urbanizacije u zemlji Izrael i južnom Levantu.

Do otkrića vrata u Tel Eraniju, najstarija poznata vrata u Izraelu bila su u Tel Aradu, koja datiraju oko 300 godina kasnije od novopronađenih vrata.

Oko 1.5 metar vrata ostalo je netaknuto. Ostaci uključuju prolaz izgrađen od velikog kamenja koji vodi u drevni grad. Vrata su okružena sa dvije kamene kule, s redovima blatnih opeka između. Vrata su pričvršćena za gradske zidine pronađene u ranijim iskopavanjima.

Nakon iskopavanja, vrata su zatrpana kako bi se zaštitila od erozije. Planirani vodovod je pomaknut kako bi se sačuvala kapija.

“Ovo je prvi put da su otkrivena tako velika vrata koja datiraju iz ranog bronzanog doba. Da bi se izgradila vrata i zidine utvrde, trebalo je izdaleka dovoziti kamenje, izraditi cigle od blata i izgraditi zidine utvrde. To nije uspio jedan ili nekoliko pojedinaca. Fortifikacijski sistem je dokaz društvene organizacije koja predstavlja početak urbanizacije”, kazala je Emily Bischoff, direktorica iskapanja u ime Izraelske uprave za antikvitete.

Martin-David Pasternak, istraživač Izraelske uprave za antikvitete za ovo razdoblj kazao je su vjerovatno svi prolaznici, trgovci ili neprijatelji koji su htjeli ući u grad morali proći kroz ova impresivna vrata.

“Vrata nisu samo branila naselje, već su i prenosila poruku da se ulazi u važno snažno naselje koje je politički, društveno i ekonomski dobro organizirano. To je bila poruka strancima vjerovatno i Egiptu, gdje je već započeo proces koji će dovesti do ujedinjenja Donjeg i Gornjeg Egipta pod kraljem Narmerom”, kazao je Pasternak navodeći da su na kraju ranog bronzanog doba, Egipćani sami stigli ovamo i naselili tel, te su ponovno upotrijebili vrata.

Idina vrh