Izraelski vojni avioni napali Siriju, na drugu stranu poletjele rakete. Prijeti li totalni obračun?

09/04/2023
1 minuta čitanja

Izraelski avioni pogodili su u danas sirijske vojne ciljeve. Bio je to odgovor na rakete koje su noćas lansirane ka teritoriji koju kontroliše Izrael, saopćila je izraelska vojska.

Nasilje se ponovo rasplamsalo nakon razmjene vatre tokom ove sedmice.

Novi udari na Siriju

Državni mediji u Siriji izvijestili su o eksplozijama u blizini glavnog grada Damaska. U isto vrijeme, Izrael je saopćio da su njegove snage nastavile da gađaju sirijsku teritoriju nakon što je tokom noći ispaljeno šest raketa prema Golanskoj visoravni.

Izrael navodi da su artiljerijski projektili i dronovi pogodili raketne bacače. Zatim su uslijedili vazdušni udari na kompleks sirijske vojske, vojne radarske sisteme i artiljerijske položaje.

Izraelska vojska “vidi državu Siriju odgovornom za sve aktivnosti koje se dešavaju na njenoj teritoriji. Neće dozvoliti bilo kakve pokušaje narušavanja suvereniteta Izraela”. Navodi se to u saopćenju izraelskih odbrambenih snaga.

Sirijsko Ministarstvo odbrane saopćilo je da je njegova protuvazdušna odbrana odgovorila na izraelske napade i presrela neke izraelske rakete.

Golanska visoravan pod okupacijom

Rečeno je da nema prijavljenih žrtava. U udarima je nanesena materijalna šteta, prenosi BHRT.

Sirene su se ranije oglasile u blizini gradova na Golanskoj visoravni kada su rakete ispaljene sa sirijske teritorije. Međutim, nije prijavljena šteta ili žrtve.

Izrael je zauzeo Golansku visoravan u bliskoistočnom ratu 1967. godine. Anektirao je ovu teritoriju od 1.200 kilometara kvadratnih kilometara 1981. godine. To je potez koji veći dio međunarodne zajednice nije priznao.

Samo tri rakete su prešle na teritoriju pod kontrolom Izraela. Pri tome su dvije pale na otvoreno tlo. Treću su presreli sistemi protivvazdušne odbrane, saopćila je vojska. 

Idina vrh