SAD i većina zemalja EU bojkotuje Putinovu inauguraciju

07/05/2024
1 minuta čitanja
Sjedinjene Američke Države i većina zemalja Evropske unije bojkotovat će današnju ceremoniju u Kremlju povodom zakletve Vladimira Putina za novi šestogodišnji predsjednički mandat.

“Ne, nećemo imati predstavnika na njegovoj inauguraciji”, rekao je Matthew Miller, glasnogovornik američkog State Departmenta.

“Svakako nismo smatrali te izbore slobodnim i poštenim, ali on je predsjednik Rusije i nastavit će u tom svojstvu”, dodao je.

Britanci i Kanada rekli su da neće nikoga slati da prisustvuje ceremoniji, koja dolazi dan nakon što je Rusija u ponedjeljak objavila da će održati vježbe taktičkog nuklearnog oružja za koje se nada da će ohladiti “vruće glave” na Zapadu.

Visoki zvaničnik Kremlja rekao je da su šefovi svih stranih diplomatskih misija u Moskvi pozvani da prisustvuju Putinovoj inauguraciji, dok je portparol EU poručio da ambasador Unije u Rusiji neće prisustvovati ceremoniji jer je takav stav većine zemalja članica Unije.

On je dodao da će 20 zemalja članica EU bojkotovati ceremoniju, ali da će predstavnike tamo imati Francuska, Mađarska i Slovačka.

Ceremonija u Kremlju počinje u 12 sati i ona će zvanično označiti početak petog šestogodišnjeg mandata Putina, koji je osvojio 87,28% glasova na predsjedničkim izborima održanim u martu ove godine.

Idina vrh