Ukrajinske web-stranice pod stalnim napadima

07/03/2022
1 minuta čitanja

Riječ o napadima koji usmjeravaju velike količine podataka prema serverima kako bi ih se preopteretilo i isključilo sa mreže, objavila je ukrajinska služba za nadzor interneta.

Ukrajinske web-stranice pod neprestanim su napadom ruskih hakera otkako je Kremlj počeo invaziju na Ukrajinu prije desetak dana, objavila je ukrajinska služba za nadzor interneta.

Ukrajinska državna služba za posebne komunikacije i zaštitu informacija je na Twitteru objavila da ruski hakeri nastavljaju neprestano napadati ukrajinske informacijske resurse, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Služba je napisala da se među napadnutim stranicama nalaze i one koje pripadaju predsjedništvu, parlamentu, vladi, ministarstvu odbrane i ministarstvu unutrašnjih poslova i da je riječ o napadima koji usmjeravaju velike količine podataka prema serverima kako bi ih se preopteretilo i isključilo s interneta.

“Izdržat ćemo! Na frontovima i u kibernetičkom prostoru”, napisala je služba i dodala da zasad uspješno odolijeva napadima.

‘Masovni napadi’

Nije se moglo stupiti u kontakt s ruskim ministarstvom vanjskih poslova zbog komentara.

Rusija je u prošlosti već poricala da stoji iz kibernetičkih napada, uključujući i one povezane s predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ruske web-stranice također su bile meta iste vrste napada.

Ukrajina je pozvala svoje kibernetičko podzemlje da pomogne u zaštiti infrastrukture od iznimne važnosti i da provodi kibernetičku špijunažu usmjerenu protiv ruske vojske.

Ruski koordinacijski centar za računarske incidente je ranije objavio da je došlo do “masovnih napada” na ruske informacijske resurse.

Idina vrh