Kako je Schmidt preko noći ujedinio stranke sa različitih političkih polova

21/07/2022
1 minuta čitanja

Priča o nametanju izmjena izbornog zakona nakon godinu dana uzaludnih pokušaja domaćih aktera na površinu je digla sve političke strahove i zebnje.

Priča o intenzivnim konsultacijama u OHR-u u pravcu nametanja izmjena izbornog zakona u početku je stidljivo dočekana i tretirali su je tek pojedini mediji, među kojima i Klix.ba. OHR, ali i članice Vijeća za implementaciju mira (PIC) su šutile i kurtoazno odgovarale kako ne žele komentirati medijske natpise.

U međuvremenu je visoki predstavnik Christian Schmidt, ali i njegov pravni tim obavljao razgovore sa čelnicima stranaka o nametanju izbornog zakona. Politički predstavnici su potom počeli komentirati te razgovore i interes javnosti se pojačavao.

Potom je procurio i dio prijedloga onoga što Schmidt namjerava uraditi, što je maksimalno uzburkalo političku javnost. Od jučer poslijepodne do jutros oglasili su se gotovo svi politički akteri u našoj zemlji i na svoj način protumačili ono što se kuha u kuhinji OHR-a.

Draft prijedloga je tako na istu stranu stavio i ljute političke protivnike. Kritike na prijedlog Schmidta uputili su SDA, DF, ali i SDP, Naša stranka, kao i Narod i pravda. Kritike su uglavnom usmjerene u detalj koji se odnosi na nametanje izmjena zakona koje reguliraju popunjavanje Doma naroda FBiH, ali i način izbora predsjednika i potpredsjednika FBiH.

Famozno uvođenje cenzusa od 3 posto koji je potreban da bi određeni kanton imenovao delegate iz nekog konstitutivnog naroda je najviše kritikovan.

Također su upućene kritike zbog prijedloga o izboru predsjednika i potpredsjednika FBiH. Trenutno je potrebno 6 delagata iz svakog kluba u Domu naroda, osim Ostalih da bi se izabrao predsjednik i potpredsjednici FBiH, koji zajednički imenuju mandatara za Vladu FBiH. Međutim, prema prijedlogu Schmidta, koliko je moguće analizirati na osnovu onoga što s epojavilo u javnosti, taj prag je sada podignut na 8, odnosno osam delegata.

Rasprava o formiranju vlasti obavit će se sukcesivnim smanjivanjem biračkog praga za imenovanje kandidata za Predsjedništvo Federacije BiH ukoliko delegati ne predlože kandidate u zadanim rokovima. Za imenovanje kandidata potrebni su glasovi najmanje 8 delegata u svakom klubu Doma naroda FBiH. Ako jedan klub ne uspije nominirati kandidata u roku od 30 dana, broj delegata koji je potreban da to učini smanjit će se na 5. Ako ni to ne dovede do nominacije, nominacija će biti moguća od bilo koje grupe od 2 delegata nakon dodatnih 30 dana, navodi se u prijedlogu kojeg je objavio N1.

Procjenjuje se da to daje ekskluzivitet HDZ-u te da ta stranka u svakoj kombinaciji postaje nezaobilazan faktor kod izbora vlasti u FBiH.

Schmidt se još uvijek ne oglašava o ovom pitanju, a prema određenim izvorima on bi u narednoj sedmici trebao nametnuti izmjene izbornog zakona. Ostaje samo da se vidi koliko je prijedlog koji je procurio u javnost podudaran sa konačnom verzijom.

Idina vrh