Konaković tražio od Sziijarta da lobira kod političara u RS-u da okončaju krizu

14/07/2023
minuta čitanja

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković je danas u Mađarskoj se sastao sa ministrom vanjskih poslova Mađarske Petrom Szijjartom i zamolio ga da lobira kod političara u RS-u da se vrate na postavke stabilnosti.

Konaković je rekao kako se radi o drugom sastanku sa ministrom vanjskih poslova Mađarske u pet mjeseci i da nema puno država sa kojima su održani sastanci u obje države.

“Koristim priliku da zahvalim Mađarskoj na podršci evropskom putu BiH, lobiranju za dobijanje kandidatskog statusa, koji je značajan i na zagovaranju politike proširenja koja je oživjela u EU, nažalost zbog agresije na Ukrajinu, ali je pružila novo vrijeme u kojem se možemo približiti Evropskoj uniji da budemo bliže od trenutnog mjesta”, kazao je Konaković.

Rekao je kako je u saradnji sa zemljama na Zapadnom Balkanu kreiran novi narativ više integracije prije članstva koji zemljama i Zapadnom Balkanu daju šansu da se približe Evropskoj uniji na pristojnu razdaljinu.

“Ovaj geografski prostor jeste dio Evrope, i da shvate da mi nismo zaleđe nego srce Evrope i da nam geografski pripada da budemo dio EU, a sa svoje strane mi trebamo isporučiti i ispuniti obaveze”, poručio je Konaković.

Konaković je rekao da su mu neke kolege iz EU u razgovorima rekle da bi i njihove zemlje teško ili gotovo nemoguće ispunile 14 uslova koji su stavljeni pred Bosnu i Hercegovinu i da je tu potrebno razumijevanje i da vrijeme koje se dobilo iskoristi na najbolji mogući način i iskoristi barem dio prioriteta i da se približe zajedničkom tržištu, pristupnim fondovima i projektima.

Dodao je da nema ništa protiv regionalne saradnje bilo kojeg od entiteta sa bilo kojom državom sve dok se poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, a da to Mađarske vlasti ne dovode u pitanju. Poručio je i da je dobio ideju da Mađarska bude dio sajma u gradu Tešnju.

“Imamo mnogo zajedničkih briga u oblasti energetike i na njima moramo zajednički raditi i sarađivati. Topli domovi su jedan od osnovnih prioriteta. U vanjskoj politici meni je na prvom mjestu BiH i svi građani, radimo sve da zadržimo mlade ljude koji idu više nego što bi mi to željeli”, rekao je Konaković.

Poručio je kako se radi na tome da se priča o Berlinskom procesu usvoji što prije i da su blizu usvajanja dva sporazuma, ali i trećeg kako bi se napravila mobilnost radnih ljudi i sirovina u korist svih.

“Razumijevanje svih politčara u BiH jako je važno i zamolio sam da dobre veze sa politčarima u RS iskoristi (Szijjarto op.a), da objasni koje benefite donosi priča EU, zbog krize koja se dešava, da objasni da lobira da se vratimo na postavke koje znače političku stabilnost, a iz koje možemo iskreirati neke nove ekonomske prilike”, kazao je Konaković.

Poručio je da se treba isporučiti dio obaveza i da se dobije ruka i poruka od EU koja će omogućiti brži pristup i približavanje, ali da ovaj momentum neće uvijek trajati.

“Ministar Szijjarto da porazgovara sa sivim političkim liderima sa kojim ima dobre kontakte i da trenutak iskoristimo za napredak”, zaključio je Konaković.

Idina vrh

Don't Miss

PROČITAJTE OSTATAK TRANSKRIPTA – Mandić: “FK Sarajevo više neće imati svoj stadion!”

Ekipa Sarajevo Danas je došla u posjed ostatka transkripta između

Kad je bila ministrica, Bisera Turković boravila sedam dana na Baliju na jednodnevnom događaju

Kancelarija za reviziju institucija BiH utvrdila je da prilikom realizacije