Helez: “U Ustavnom sudu BiH treba sjediti pet Bošnjaka”

14/07/2023
1 minuta čitanja

Ministar odbrane BiH Zukan Helez je rekao da ukoliko strane sudije odu iz Ustavnog suda, novi omjer ne može biti 3:3:3, nego popis iz 1991. godine ili 2013., a to znači pet Bošnjaka, tri Srbina, dva Hrvata i jedan Ostali i da je to donja linija ispod koje se neće ići.

Helez je kazao da je sigurnost narušena uvijek kada se rade pokušaji antiustavnog djelovanja, a da je ono što radi Narodna skupština RS-a vašar i show.

“Ovo je ponovljeni scenarij i ne bude nikakvih efekata. Na prvi pogled se misli da su Dodik i sljedbenici napravili udar na Ustav i to jeste djelomično. Međutim, u konačnici to oni mogu da objese mačku o rep, jer od toga nema ništa.

To vam izgleda kao da Bavarska zada zadatak Njemačkoj. To je jedna mala regija koja je napravila nešto što želi da ugrozi Ustav BiH i to svakako neće imati nikakvih reperkusija. Mi to sve pratimo i želim da dam jasnu poruku da građani BiH ne trebaju biti uznemireni. Tu su međunarodne snage i mi domaći koji pratimo pomno situaciju”, poručio je Helez.

Helez je rekao da ukoliko strane sudije odu iz Ustavnog suda, novi omjer ne može biti 3:3:3, nego popis iz 1991. godine ili 2013., a to znači pet Bošnjaka, tri Srbina, dva Hrvata i jedan Ostali i da je to donja linija ispod koje se neće ići.

Idina vrh

Don't Miss

PROČITAJTE OSTATAK TRANSKRIPTA – Mandić: “FK Sarajevo više neće imati svoj stadion!”

Ekipa Sarajevo Danas je došla u posjed ostatka transkripta između

Kad je bila ministrica, Bisera Turković boravila sedam dana na Baliju na jednodnevnom događaju

Kancelarija za reviziju institucija BiH utvrdila je da prilikom realizacije