FK Sarajevo bi moglo biti protjerano sa stadiona!

30/07/2023
minuta čitanja

Kao grom iz vedra neba došla je vijest da je Nogometni savez BiH zatražio dokumentaciju od Općine Centar Sarajevo, pismom namjere kojim je iskazao namjeru za izgradnju nacionalnog stadiona.

U pismu se navodi da NFSBiH ima namjeru graditi nacionalni stadion na lokaciji sadašnjeg olimpijskog stadiona “Asim Ferhatović Hase” što podrazumijeva i izgradnuju prestižnog fudbalskog objekta koji bi ispunjavao uslove propisane pravilnicima FIFA-e i UEFA-e o kategorizaciji stadiona odnosno izgradnju kompleksa koji bi u okviru pratićenih sadržaja ponudio sportske, rekreativne i hotelske usluge po uzoru na najmodernije stadione u Evropi.

Pismo je trebalo biti razmatrano na sjednici Općinskog vijeća Centar u četvrtak, prije nego što je prekinuta nakon što je glasano za opoziv načelnika Srđana Mandića.

Vizija novog objekta i karakteristike fudbalskog stadiona se ogledaju u stvaranju prestižnog sportskog objekta na ovim prostorima, koji bi ispunjavao cijeli set iz infrastrukturnih kriterija propisanih pravilnicima FIFA-e i UEFA-e o kategorizaciji stadiona. Ovaj objekat bi bio stadion kategorije 4. Pored objekta fudbalskog stadiona, planirana je i izgradnja kompleksa koji bi u okviru pratećih sadržaja ponudio sportske, rekreativne i hotelske usluge po uzoru na najmodernije stadione u Evropi”, napisao je Zeljković, naveo je Raport. 

“Općina Centar izražava opredjeljenje i podršku projektu izgradnje nacionalnog stadiona na lokalitetu sadašnjeg stadiona “Asim Ferhatović Hase” u Sarajevu i sportsko-rekreativnog kompleksa sa svim pratećim sadržajem po uzoru na evropske i svjetske stadione.

Općina Centar će putem nadležnih službi poduzeti sve potrebne radnje u cilju stvaranja preduslova za realizaciju projekta izgradnje nacionalnog stadiona i sportsko-rekreativnog kompleksa sa pratećim sadržajem na lokalitetu sadašnjeg stadiona i okolnog zemljišta koje je u vlasništvu Općine te objaviti javni poziv potencijalnim investitorima zainteresovanim za izgradnju ovog projekta, a sve u skladu s važećim propisima”, naveli su iz Općine dodavši kako će voditi računa i o zaštiti interesa FK Sarajevo koje ima status udruženja od posebnog značaja za Općinu s ciljem obezbjeđenja nastavka korištenja stadiona za odigravanje domaćih i međunarodnih utakmica.

Šta je kazao načelnik Srđan Mandić, za Source portal je otkrio Sejad Đozo, predsjedavajući OV Centar te kako su zapravo saznali da se ti sastanci održavaju. 

“Nismo bili upoznati sa sastancima. Do predzadnjeg kolegijuma vijeća na kojem je načelnik Mandić rekao da je imao sastanke, te da je razgovarao sa predsjednikom Nogometnog saveza i da je Novi Grad otpao, a da je dan prije toga do njega stiglo i pismo namjere iz NS BiH. Oni žele graditi nacionalni stadion. Mi smo bili malo iznenađeni, zašto se sve to pregovaralo bez rukovodstva vijeća, bez ijednog vijećnika, kada svi znamo da je tako da imovinom Općine Centar raspolaže OV. Postavili smo par pitanja, načelniku se nisu svidjela. Konkretno sam ja pitao je li to znači da sada više neće biti Olimpijski stadion, on je kazao da je izvjesno da neće. Također sam ga pitao je li tačno da se neće više zvati “Asim Ferhatović Hase”, on je kazao da je izvjesno da neće. Onda sam na kraju pitao je li to znači da više FK Sarajevo neće igrati fudbalske utakmice na ovom stadionu, on je samo kazao da Općina više neće imati ugovor sa Sarajevom, te će morati praviti ugovor sa Nogometnim savezom što je izvijesno da savez ne mora ustupiti ili napraviti ugovor sa FK Sarajevo na Stadionu Koševo. To znači protjerivanje Olimpijade, Asima Ferhatovića Haseta rahmetli i FK Sarajevo. “,
 otkrio je Sejad Đozo za Source. 

Izvor (Erna Hadžić, Source.ba)

Idina vrh

Don't Miss

PROČITAJTE OSTATAK TRANSKRIPTA – Mandić: “FK Sarajevo više neće imati svoj stadion!”

Ekipa Sarajevo Danas je došla u posjed ostatka transkripta između

Kad je bila ministrica, Bisera Turković boravila sedam dana na Baliju na jednodnevnom događaju

Kancelarija za reviziju institucija BiH utvrdila je da prilikom realizacije