Luka Garza dobio pravo nastupa za košarkašku reprezentaciju BiH

04/05/2022
1 minuta čitanja

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) obavijestila je Košarkaški savez Bosne i Hercegovine da Luka Garza od početka ovog mjeseca ima pravo nastupa za seniorsku reprezentaciju BiH.

Član NBA ekipe Detroit Pistonsa će u našem nacionalnom timu moći nastupati isključivo kao naturalizovani igrač, iako je KSBiH poduzeo sve kako bi imao mjesto u selekciji kao domaći košarkaš.

“Zaista smo pokušali brojnim argumentima dokazati kako Garza zaslužuje imati status domaćeg igrača u reprezentaciji, umjesto da igra kao naturalizovani, za šta je predviđeno samo jedno mjesto u rosteru. Međutim, FIBA je ocijenila da mu ne može skinuti takozvanu ‘zvjezdicu’, koja označava naturalizovanog košarkaša u timu, zbog toga što nije imao bh. pasoš prije 16 godine“, govori generalni sekretar KSBiH Amer Čolan te dodaje:

“Mi smo slali dokumentaciju koja potvrđuje da su Garzini roditelji još od 2008. godine slali zahtjeve i pokušavali za njega dobiti pasoš BiH, ali su nekoliko puta odbijeni. To očito nije bilo dovoljno. No, dobra je vijest svakako da od sada možemo računati u reprezentaciji na igrača NBA kalibra kakav je naš Luka Garza”.

Prethodni tekst

Uoči utakmice Humane zvijezde BiH i Hrvatske u Travnik stigao Ćiro Blažević

Sljedeći tekst

Ibrahimović nikad otvorenije o penziji: Ako trpiš bolove, bolje je biti realan i reći sebi da je dosta

Idina vrh