Jpeg

Masakr u OŠ “Vladislav Ribnikar”: Poznato gdje će Kosta K. završiti školovanje

21/08/2023
1 minuta čitanja

Dječak Kosta K., učenik koji je počinio masakr u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, prema zakonu bi osnovno obrazovanje trebalo da završi u školi “Dr. Dragan Hercog”, rekla je Slavica Đukić Dejanović, ministrica prosvjete Srbije

Mediji su objavili da je Nastavničko vijeće OŠ “Vladislav Ribnikar” donijelo odluku o izricanju ukora, jer nije moguće isključenje ovog dječaka iz škole.

Više neće pohađati OŠ “Vladislav Ribnikar”

Ministrica prosvjete potvrdila je da maloljetni ubica iz “Ribnikara” više neće ići u tu školu.

– Po zakonu, nadležna škola za djecu koja ne mogu da pohađaju redovnu školu je “Dr. Dragan Hercog”. Danas će se održati sjednica Nastavničkog vijeća o njegovom školovanju, jer je, kao što znate, osnovno obrazovanje obavezno – rekla je ona jučer.

Inače, Specijalna osnovna škola “Dragan Hercog” nalazi se u beogradskoj opštini Savski venac.

Ime nosi po poginulom mladom ljekaru humanisti Draganu Hercogu.

Osnovna misija škole je obrazovanje djece koja su privremeno ili trajno, usljed zdravstvenih problema, onemogućena da nastavu pohađaju u matičnoj školi. Škola nudi više tipova nastave: bolničku, kućnu, nastavu na daljinu, inkluzivno obrazovanje.

Majka uputila pismo

Prethodno, kako je objavljeno u srbijanskim medijima, majka Koste K. poslala je pismo institucijama s molbom da njen sin nastavi školovanje.

Pismo je, kako je navedeno, napisano vrlo šturo i bez emocija, a majka u njemu navodi da je pitanje obaveznog osnovnog obrazovanja njene djece otvoreno. Mlađa kćerka, koja je pohađala istu školu kao Kosta K., sada ne može nastaviti školovanje na istom mjestu, dok se on nalazi u Klinici za neurologiju i psihijatriju za djecu i omladinu.

Budući da je osnovno obrazovanje obavezno po zakonu, mediji pišu da će Kosta K. pohađati individualnu nastavu online, po uslovima za hospitalizovanu djecu. Detalji o modelu školovanja trebalo bi da budu poznati do kraja sedmice, ali za sada se zna da mu neće biti omogućen nijedan drugi sadržaj putem kompjutera, osim praćenja online nastave.

Dječak Kosta K. je 3. maja, koristeći očev pištolj, ubio devet vršnjaka i čuvara te škole.

Idina vrh