Zdravlje hr

Pet zdravstvenih dobrobiti koje se povezuju uz redovno pijenje zelenog čaja

02/03/2024
1 minuta čitanja

Redovno pijenje zelenog čaja može pozitivno utjecati na zdravlje. Pijenje ovog čaja, kojeg ljudi najčešće jako vole ili još više ne vole, povezuje se s nekoliko zdravstvenih dobrobiti.

Ako se često pije, zeleni čaj može utjecati na kontroliranje kilograma, podržati zdravlje srca i pružiti druge dobrobiti. Zeleni čaj dobra je alternativa za jutarnju šalicu kave, s obzirom na to da sadrži kofein. Evo koje se sve zdravstvene dobrobiti povezuju uz ovaj napitak.

Pomaže u zaštiti od slobodnih radikala

Zeleni čaj je pun antioksidansa, poput katehina, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa. Pomaže neutralizirati štetne slobodne radikale u tijelu, čime se smanjuje rizik od raznih kroničnih bolesti. Također, zeleni čaj može pomoći u smanjenju bolova u mišićima i upala.

Podržava zdravlje srca

Redovita konzumacija zelenog čaja može pomoći u snižavanju razine LDL kolesterola, poznatog i kao lošeg kolesterola, prenosi Health Shots. U isto vrijeme pomaže u povećanju razine dobrog HDL kolesterola. To dovodi do smanjenja rizika od srčanih bolesti, moždanog udara i poboljšanja kardiovaskularnog zdravlja.

Pomaže u kontroli težine

Katehini i kofein, koji se nalaze u zelenom čaju, mogu potaknuti metabolizam i pospješiti sagorijevanje masti. Ovaj topli napitak čak može pomoći i u smanjenju apetita, što olakšava pridržavanje dijete s kontroliranim unosom kalorija.

Poboljšava imunološki sustav

Zeleni čaj je bogat antimikrobnim tvarima te ima antivirusna i protuupalna svojstva, prenosi Health Shots. Ova svojstva pomažu u poboljšanju tjelesnih obrambenih mehanizama protiv infekcija i u promicanju cjelokupnog imunološkog sustava.

Pomaže u poboljšanju oralnog zdravlja

Zeleni čaj sadrži antimikrobna svojstva koja pomažu smanjiti rast bakterija odgovornih za karijes i plak. Također, zahvaljujući protuupalnim svojstvima u zelenom čaju, redovita konzumacija može pomoći u ublažavanju bolesti desni.

Idina vrh