Više od milijardu ljudi pati od gojaznosti

01/03/2024
1 minuta čitanja
Glad više nije problem, sada je to preuhranjenost

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Lancet otkriva dramatičan porast stopa gojaznosti širom svijeta, dok se istovremeno smanjuju stope podhranjenosti u većini zemalja. Prema istraživanju, koje obuhvata period od 1990. do 2022. godine, gojaznost među odraslima je u značajnom porastu, posebno među ženama, čije su stope gojaznosti više nego udvostručene, dok su kod muškaraca utrostručene.

Najveći porast gojaznosti zabilježen je kod djece, čije su stope gojaznosti četiri puta veće nego prije. Zemlje poput Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva suočavaju se sa zabrinjavajućim porastom gojaznosti među odraslima i djecom. Na primjer, stopa gojaznosti među odraslima u SAD-u je dramatično porasla, stavljajući zemlju na 36. mjesto po stopama gojaznosti kod žena i 10. mjesto kod muškaraca.

Studija također ukazuje na važnost pristupa nutritivnoj hrani kao ključnom faktoru u rješavanju epidemije gojaznosti i poboljšanju općeg zdravlja populacije. Smanjenje gojaznosti i istovremeno borba protiv preostalih stopa podhranjenosti zahtijevaju hitno djelovanje vlada i zajednica, uz podršku politika utemeljenih na dokazima.

Porast globalnih stopa gojaznosti predstavlja ozbiljan javnozdravstveni izazov koji zahtijeva koordinirane napore kako bi se osigurala bolja budućnost za sve.

Idina vrh