Foto: Dea

Pojava opasne ‘zombi’ drogе

25/02/2024
1 minuta čitanja

Fentanil, poznat kao “zombi droga”, približava se Hrvatskoj, uz zabrinutost zbog smrtonosnih slučajeva predoziranja zabilježenih u Sloveniji. Ovaj izuzetno potentan opijat, koji se lako distribuira na crnom tržištu, izaziva strah u cijeloj Europi. Dolazi iz zdravstvenih ustanova, gdje se legalno koristi za ublažavanje bolova, ali je u nelegalnoj upotrebi postao opasnost po život.

Dileri ga smatraju povoljnijim od drugih teških droga jer se može proizvesti lokalno, a ima snažnije djelovanje i jeftiniji je za krijumčarenje. Iako Hrvatska nije zabilježila slučajeve predoziranja, MUP upozorava na potencijalnu prijetnju i surađuje s američkom DEA-om u globalnoj borbi protiv ove droge.

DEA je prepoznala Hrvatsku kao ključnog regionalnog partnera u suzbijanju transnacionalnog krijumčarenja droga, što je dovelo do uspješnih istraga i hapšenja dilera. Hrvatska policija provodi aktivnosti u sklopu globalne koalicije borbe protiv sintetičkih droga, a iskustvo stečeno kroz prethodna istraživanja priprema ih za buduće izazove.

Idina vrh