Republika Srpska izgubila višemilionski spor sa Premier kladionicom

16/08/2023
1 minuta čitanja

Prije nešto više od četiri godine vlast u Republici Srpskoj je odbila licencu za priređivanje elektronskih igara na sreću Premier kladionici. To su obrazložili novim zakonom o igrama na sreću u tom entitetu. Premier kladionica ih je tužila i u tužbenom zahtjevu tražila preko 30 miliona KM odštete. Sud je presudio u korist Premier kladionice

Naime, tokom 2019. godine vlast u Republici Srpskoj donosi novi zakon o igrama na sreću koji je suštinski omogućio monopol Lutriji RS-a, jer je samo ta lutrija ili zajedničko privredno društvo na teritoriji RS-a moglo priređivati elektronske igre (bingo i utrke pasa). Porez na to je određen 5 posto, dok se ostale igre na sreću oporezuju sa 20 posto.

Takva odluka je najviše išla u prilog firmi Elektronska videolutrija Banja Luka, koja je osnovana sa Lutrijom RS-a. Uskoro se javlja nezadovoljstvo drugih priređivača igara na sreću koji su, ukoliko su htjeli raditi, morali raditi preko te novoformirane firme.

Ipak, prije usvajanja novog zakona u RS-u kompanija Premier kladionica Istočno Novo Sarajevo podnosi zahtjev za produženje licence za priređivanje elektronskih igara. Licenca im nije odmah izdata, a u međuvremenu se usvaja novi zakon i Premijer kladionica je odbijena. Potom je uslijedio sudski spor, koji je trajao preko tri godine, a potom se podiže i parnični postupak na izgubljenu dobit.

Pošto Premier kladionica u RS-u elektronske igre nije mogla priređivati od 2019. godine, tužbeni zahtjev za naknadu štete je postavljen na preko 30 miliona KM

Sutkinja Okružnog suda u Banjoj Luci je ipak donijela presudu u korist Premier kladionice, ali iz tužbenog zahtjeva uzima samo šest mjeseci za 2022. godinu. Prema presudi Republika Srpska Premier kladionici treba isplatiti preko pet miliona KM. Međutim, s obzirom na period u kojem spomenuti priređivač igara na sreću nije mogao priređivati elektronske igre, RS bi u konačnici trebao isplatiti i preko 30 miliona odštete.

Iz Premier kladionice poručuju da će uložiti žalbu, iako je presuda u njihovu korist.

”Iako je i ova presuda u našu korist, na istu smo podnijeli žalbu jer nam je Okružni privredni sud u Banjoj Luci dosudio naknadu štete po osnovu izgubljene dobiti za samo šest i pol mjeseci, odnosno od 01.01.2022. do 18.07.2022., dok mi naše najpopularnije igre Bingo i Utrke pasa nismo priređivali tri godine i četiri mjeseca, odnosno od 17.3.2019. do 19.07.2022. godine te smo tužbom potraživali naknadu štete za cjelokupno razdoblje u ukupnom iznosu od 30 milijuna KM uvećano za kamate. Očekujemo da naša žalba bude usvojena te da nam Republika Srpska nadoknadi ukupnu štetu od 30 milijuna KM uvećano za kamate, a što je i jedini logični ishod nakon silnih nezakonitih radnji Vlade Republike Srpske i ministrice financija Zore Vidović, koji su radili protiv interesa RS-a a u korist privatnih interesa pojedinaca bliskih vlasti”, istakli su nam iz Premijer kladionice.

Idina vrh