Saudijci ispunjavaju snove: Sve moćniji Newcastle na korak od prvog trofeja nakon 1955. godine

Nogometaši Newcastlea savladali su i u drugom meču polufinala Liga kupa ekipu Southamptona, ovoga puta rezultatom 2:1, te tako s ukupnih 3:1 prošli u finale.

Newcastle je posljednji trofej unutar Engleske osvojio davne 1955. godine. Istini za volju, osvojen je i Intertoto kup 2006. godine, ali javnost taj trofej ne grupiše u kategoriju “major”, tako da je suša i više nego razočaravajuća za tako popularan klub.

No, klub s jednom od najvećih navijačkih baza u cijeloj Engleskoj večeras je stigao na korak od trofeja pošto se plasirao u polufinale Liga kupa.

Nakon 0:1 na jugu Engleske u prvoj utakmici, Newcastle je večeras rezultatom 2:1 bio bolji od Southamptona u revanšu i tako se bez problema plasirao u odlučujuću utakmicu.

U 5. i 21. minuti susreta Sean Longstaff je postizao golove za Svrake. Zanimljivo, posljednji put na St. James Parku pogodio je još davne 2019. godine, a večeras je postigao dva gola za samo 16 minuta.

Che Adams je sjajnim golom u 29. minuti smanjio na 2:1, ali je to bilo sve što su Sveci uradili večeras.

Tako će Newcastle, predvođen bogatim saudijskim vlasnicima, u finalu Liga kupa igrati protiv boljeg iz dvomeča Manchester United – Nottingham Forest. No, kako United ima tri gola prednosti, nema dileme da nas u finalu čeka sjajan okršaj dva Uniteda, dva od pet najpopularnijih engleskih klubova po broju navijača unutar ove zemlje.