Slike s Grbavice obišle su svijet, Željini navijači priredili su rijetko viđen prizor

14/07/2023
1 minuta čitanja

Željezničar je u ludoj završnici duela prvog pretkola Konferencijske lige protiv Dinamo Minska nadoknadio 0:2 i golovima u posljednjih šest minuta izbjegao poraz (2:2). Naravno, takav rasplet donio je nezapamćenu ludnicu na Grbavici.

Međutim, atmosfera je tokom svih 90 minuta bila spektakularna, a Željini navijači potrudili su se da kadrovi s Grbavice obiđu svijet. To se i dogodilo.

Najmanje 12.000 vatrenih Željovaca bili su zaduženi za spektakularnu atmosferu kakva se rijetko viđa. No, ono što je posebno impresivno, navijači Plavih na južnoj tribini priredili su čak tri koreografije, što je rijetkost ukoliko se uzme u obzir da iziskuju mnogo vremena i sredstava za kreiranje.

Tako je na početku priređena koreografija na sve četiri tribine s plavim i bijelim zastavicama uz tekst: “Ko su Plavi s Grbavice – pitajte Evropu”, a onda je uslijedila koreografija u 15. minuti utakmice s porukom: “Our madness is guaranteed”, odnosno “Naše ludilo je zagarantovano”.

Sve je dobilo dodatnu vrijednost predivnom porukom kojom se odala počast stradalim u srebreničkom genocidu. Manijaci ni ovoga puta nisu zaboravili Srebrenicu pa su na početku drugog poluvremena na Jugu istakli veliki “Cvijet Srebrenice”, a onda i poruku “Bosno majko, Srebrenice sestro”, što je izazvalo oduševljenje i gromoglasne aplauze na drugim tribinama.

Naravno, fotografije s Grbavice brzo su obišle svijet. Najpopularnija svjetska navijačka stranica “Ultras-tifo” objavila je fotografije koreografija s Grbavice, a objava je prikupila četverocifren broj lajkova i brojne komentare.

Utakmica je privukla i goste iz cijelog svijeta pa je tako Justin Walley, jedan od direktora Nogometnog saveza Maršalovih Otoka snimio video i poručio kako nikada nije doživio atmosferu kao sinoć na Grbavici.
Kadrovi i fotografije dijele se i na ostalim društvenim mrežama. Vrijedi naglasiti da je meč, iako je bilo prisutno 12.000 navijača, prošao bez ijednog incidenta pa su definitivno sinoć s Grbavice poslane predivne slike u Evropu.
Idina vrh

Don't Miss

PROČITAJTE OSTATAK TRANSKRIPTA – Mandić: “FK Sarajevo više neće imati svoj stadion!”

Ekipa Sarajevo Danas je došla u posjed ostatka transkripta između

Kad je bila ministrica, Bisera Turković boravila sedam dana na Baliju na jednodnevnom događaju

Kancelarija za reviziju institucija BiH utvrdila je da prilikom realizacije