SRBIJA NA NOGAMA: Priprema se zamjena Krima za Kosovo, Putin prepušta Balkan Evropskoj uniji?

07/03/2022
1 minuta čitanja

Rat u Ukrajini najbrže bi mogao da se završi preko Srbije, piše uticajni britanski dnevni list ‘Guardian’, pozivajući se na autorski tekst Anatol Lievena, profesora na Kraljevskom koledžu u Londonu i jedan od najuvaženijih britanskih političkih analitičara. 

Zapad treba da ubijedi Ukrajinu da prizna Krim kao dio Rusije, poslije čega bi Rusija priznala nezavisnost Kosova. 

Lieven, koji je i viši saradnik na Quincy institutu za odgovorno državništvo, u kome se umnogome osmišljava i određuje britanska politika, predlaže da Zapad ukine sve sankcije Moskvi ako ona pristane na trampu ‘Krim za Kosovo’. 

Diplomatski sporazum o uslovima povlačenja Rusa iz Ukrajine biće neophodan, piše Lieven i podsjeća da su objavljeni zahtjevi ruske strane jasni: da Ukrajina potpiše ugovor o neutralnosti, da pristane na demilitarizaciju i da prizna ruski suverenitet nad Krimom. 

“Kod priznanja ruske aneksije Krima, poštovanje međunarodnog prava mora biti ublaženo razmatranjem realnosti, sprječavanjem budućih sukoba i interesima običnih ljudi u regionu – što je u suštini ono što i mi tražimo od Rusije da uradi u slučaju Kosova. Ukrajina je već izgubila Krim i ne može da ga povrati, kao što Srbija ne može da povrati Kosovo bez krvavog i beskonačnog rata. Neki rat za Krim Ukrajina bi sigurno izgubila. Naš princip u svim takvim sporovima mora biti da o sudbini dotičnih teritorija moraju odlučivati lokalni demokratski referendumi pod međunarodnim nadzorom…”, naglašava Anatol Lieven u svom autorskom tekstu.

Idina vrh