Staša Košarac je bio najveći zagovornik da državni nivo ne proglasi Dan žalosti

14/08/2023
1 minuta čitanja

Da politika i politikanstvo mogu utjecati i na odluke hoće li negdje biti proglašen Dan žalosti potvrdilo je danas Vijeće ministra, jer nije postojao nacionalni kvorum da se ta odluka izglasa.

Da bi Vijeće ministara izglasalo odluku potrebno je da osim većinske podrške ministara postoji i podrška na etničkom principu, odnosno u Kolegiju Vijeća ministara, što podrazumijeva da mora biti glas barem po jednog ministra iz svakog naroda.

Iako je vladalo uvjerenje da će odluka o Danu žalosti u BiH povodom monstruoznih ubistava u Gradačcu bude proglašen u srijedu, ta odluka danas nije izglasana. Ministri iz RS-a iz srpskog naroda nisu bili za tu odluku. Iako je ministar Nešić ranije najavio da će glasati za tu odluku, na kraju je kako saznajemo prevladao stav koji je zastupao prije svega ministar Staša Košarac.

Kako saznajemo čak je razgovarao i sa Miloradom Dodikom i zastupao tezu da ne treba podržati takvu odluku. Opravdanje je tražio u činjenici da je Vlada RS-a ranije proglasila Dan žalosti u srijedu te da bi odluka na državnom nivou bila neka vrsta prijenosa nadležnosti.

Košarac se eksprenso oglasio na Instragam profilu, pokušavajući opravdati svoj postupak. Kaže kako srpski ministri nisu bili protiv odluke, već su tražili da se ovo pitanje reguliše u skladu sa ustavnim nadležnostima, za koje kaže da su na entitetskom nivou.

I bez obzira na sve političke probleme i razlike među koalicionim partnerima, nevjerovatno je da se pojedini ministri služe politikanstvom i kada treba proglasiti Dan žalosti zbog monstruoznog zločina.

Podsjetimo, kada je prije nekoliko mjeseci donošena odluka o proglašenju dana žalosti u BiH zbog masovnog ubistva u Srbiji, niko se nije protivio, kao što i nije trebao. Tada Košarac nije potezao pitanje kako Dan žalosti trebaju proglasiti entiteti.

Međutim, paradoks je sada da se odluka o Danu žalosti u BiH izglasava na nižim, entitetskim nivoima jer je Košarac u ovome vidio neki prijenos nadležnosti.

Dan žalosti će izvjesno biti u srijedu, ali kao odluka entitetskih vlada, a ne kao odluka države, jer pojedini političari nisu mogli preći preko toga da BiH kao država simbolično oda počast žrtvama i pošalje poruku da makar u ovakvim trenucima ne treba politizirati situaciju.

Da paradoks bude veći Košarac, koji je danas bio zagovaratelj glasanja protiv proglašenja Dana žalosti u Vijeću ministara ranije optuživan za nasilje u porodici, o čemu je pred parlamentarnom istražnom komisijom svjedočila njegova bivša žena.

Podsjetimo, u Gradačcu je prije tri dana ubijena Nizama Hećimović kao žrtva nasilja, a ubio ju je bivši partner Nermin Sulejmanović. Osim nje ubio je još dvije osobe, oca i sina Đengiza i Denisa Ondera.

Idina vrh