Sutra počinje rekonstrukcija raskrsnice na Čengić Vili

12/08/2023
1 minuta čitanja

Rekonstrukcija tramvajske pruge na raskrsnici u sarajevskom naselju Čengić Vila počinje sutra, najavio je kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta (SDP)

Ukazao je da je riječ o rekonstrukciji posljednje raskrsnice na dionici tramvajske pruge od Čengić Vile do Željezničke stanice. Istakao je da će radovi trajati 10 dana i građanima se unaprijed zahvalio na razumijevanju.

Raskrsnica će biti zatvorena za saobraćaj do završetka radova, a privremeno autobusko stajalište na liniji Čengić Vila – Baščaršija bit će u blizini mosta na Čengić Vili.

U toku je prva faza rekonstrukcije tramvajske pruge na raskrsnici kod Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, a koja bi trebala biti okončana danas.

Ranije su rekonstruirane raskrsnice na Skenderiji, Dolac Malti, kod Socijalnog i na Pofalićima. U toku je i produženje isključnih traka na raskrsnici na Pofalićima.

Rekonstrukcija tramvajske pruge od Čengić Vile do Željezničke stanice započela je u septembru prošle godine i bit će završena krajem augusta ove godine. Tramvajska pruga od Ilidže do Čengić Vile je rekonstruirana od kraja augusta 2021. do septembra 2022.

Rekonstrukcija ukupno košta više od 40 miliona KM, a novac je osiguran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Izvođač radova je konzorcij dvije kineske kompanije China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group Ltd. i China Railway No.10 Engineering Group, podizvođač je kompanija Bosman, a nadzor nad projektom vrše kompanije PPG Sarajevo i Yuksel Proje.

Iz Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo potvrdili su da će u drugoj polovini ovog mjeseca početi izgradnja tramvajske pruge od Hrasnice do Ilidže.

Idina vrh