Vijesti.ba

Traju razgovori o kandidatima za načelnike u Sarajevu, ovo su potencijalna imena

08/05/2024
1 minuta čitanja
Centralna izborna komisija BiH u ovoj bi sedmici trebala raspisati Lokalne izbore, koji će se održati u oktobru ove godine.

Već od ranije unutar stranaka i između koalicionih partnera odvijaju se razgovori o budućim kandidatima, pa tako i u Kantonu Sarajevo gdje je Trojka (SDP, NIP i NS) na izborima prije četiri godine, sa zajedničkim kandidatima ostvarila veliki uspjeh.

Međutim, od tada se na lokalnom nivou situacija promijenila, pa Trojka različito funkcioniše ili uopće ne funkcioniše, od općine do općine.

Ove stranke već su održale niz sastanaka na temu ovogodišnjih izbora, no stvari još uvijek nisu do kraja iskristalisane.

U sarajevskoj Općini Centar zadnjih godinu dana svjedočili smo žestokom sukobu između NIP-a i načelnika Srđana Mandića (NS). Nakon što su vijećnici NIP-a inicirali smjenu Mandića, posve je jasno da aktuelni načelnik neće imati podršku ove stranke u oktobru. Iako je bilo i unutarstranačkih trzavica, kako nam je otkrio izvor s pregovora, NS će kandidovati Mandića za još jedan mandat. Računaju da će mu podršku pružiti i SDP. Pretpostavlja se da će i NIP imati svog kandidata, dok se špekuliše da će DF na ovu poziciju kandidovati Dennisa Gratza, koji bi navodno mogao dobiti podršku SDA i SBIH-a.

Podršku za Mandića u Centru, SDP će vezivati za podršku NS-a njihovom kandidatu u Novom Sarajevu. Trebao bi to ponovo biti Hasan Tanović, iako je navodno u toj opciji pominjana i aktuelna gradonačelnica Benjamina Karić.
Ona će, izvjesnije je, biti nositeljica liste za Općinsko vijeće Novo Sarajevo. Ukoliko dogovora NS-a i SDP-a ne bude, osim Tanovića kandidatkinja NS za načelnicu Novog Sarajeva mogla bi biti Vildana Bešlija, dok se kao potencijalni kandidat spominje i Samir Avdić (NIP).

Kada je u pitanju Novi Grad, tu bi kandidata trebao ponudi NIP te će podršku tražiti od SDP-a. S druge strane, u borbu za novi mandat vjerovatno će i aktuelni načelnik Semir Efendić (SBIH), koji bi mogao računati na podršku DF-a, moguće i SDA.

Stranke Trojke su, kako doznajemo, složne da će kandidat za načelnika Starog Grada biti Irfan Čengić te da bilo koji protukandidat ima minimalne šanse. Slabe šanse imaće i protukandidat aktuelnom načelniku Ilidže Nerminu Muzuru, koji uživa veliko povjerenje te se očekuje da na ovim izborima dodatno poboljša svoj rezultat.

Kada su u pitanju Hadžići, izvjesno je da aktuelni načelnik Hamdo Ejubović neće u novu kandidaturu. Naime, on je za TVSA objavio da nema namjeru kandidovati se na predstojećim lokalnim izborima. Kao kandidat za načelnika Hadžića spominje se DF-ov Mirza Čelik, aktuelni zastupnik u Parlamentu FBiH. S druge strane, kandidata će dati i SDP. Trebao bi to biti doktor Elvedin Tatarević, direktor Doma zdravlja Hadžići.

Idina vrh