Vodeći hrvatski klimatolog o tornadu i uraganu: “Ne treba zanemariti rizik …”

22/07/2023
1 minuta čitanja

Klimatolog Ivan Güttler se u Dnevniku Nove TV osvrnuo na nevremena koja su poharala Hrvatsku te objasnio kako su ona nastala.

Klimatolog Ivan Güttler gostovao je u Dnevniku Nove TV u kojem je objasnio kako su nastala nevremena koja su ovog tjedna poharala Hrvatsku.

“Ono s čim se prvenstveno mogu povezati su toplinski valovi. Treći ovogodišnji val je pogodio čitavo područje Sredozemlja. U dijelu Grčke to je dovelo do suša i požara, a u našem dijelu Europe se dogodilo da hladna fronta s toplinskim valom donosi nestabilnosti”, objasnio je Güttler.

“Radi se o užarenoj podlozi na koju dolazi hladan zrak. To se destabilizira i nastaju olujni oblaci visine desetak kilometara”, dodao je.

Što se tiče toplinskih valova, Güttler je napomenuo da su se oni i prije događali, ali mnogo rjeđe nego danas.

“Nemamo ih više jedan ili dva, nego pet ili šest i frekvencija takvih događaja će rasti i u bliskoj i u dalekoj budućnosti”, rekao je i dodao: “Kakva god oluja nastane u atmosferi, njoj će olujne pare biti dostupnije, a ispod nje će biti toplije.”

Güttler se osvrnuo i na moguće načine prilagodbe novim vremenskim uvjetima.

“Prilagodba je za većinu država sekundarna aktivnost, a većina svijeta financira sustave ublažavanja. Prilagodba malo kaska, ali nismo na nuli. Imamo sustave za obranu od požara, poplava, a meteorolozi razvijaju sustave za prognozu koji su također jedna metoda prilagodbe”, rekao je.

Komentirao je i mogućnost nastanka uragana i tornada u Hrvatskoj.

“Mediteran je manje more i ne postoji mogućost procesa nastajanja velikih uragana. Što se tiče tornada, u Hrvatskoj ne treba zanemariti taj rizik. Treba pratiti radarske snimke i vidjeti javlja li se takva opasnost u našoj sredini. Manji je rizik nego u SAD-u, ali ga ne treba ignorirati”, objasnio je klimatolog.

Idina vrh