Užas na obali Urugvaja: More izbacilo skoro 2.000 uginulih pingvina

22/07/2023
1 minuta čitanja

Skoro 2.000 mrtvih pingvina pronađeno je na istočnim obalama Urugvaja u posljednjih deset dana. Za sada nije poznat uzrok pomora, ali se po svoj prilici ne radi o ptičjem gripu, saopštile su vlasti.

Magelanovi pingvini, vrsta koja nastanjuje Južnu Ameriku, uglavnom mladi, uginuli su u Atlantskom okeanu prije nego što su ih vodene struje dovele do jugoistočnih departmana Kanelones, Maldonado i Roča, rekla je za Frans pres šefica odjeljenja za faunu u urugvajskom ministarstvu za životnu sredinu Karmen Liezagojen.

Prema njenim riječima, 90 odsto su pingvini mlađe dobi bez masnih naslaga i imaju prazne stomake. Dodala je da su urađeni testovi na ptičji grip bili negativni.

Ta vrsta pingvina koja živi na jugu Argentine migrira ka sjeveru u potrazi za toplijim vodama tokom zime na jugu, i može da se popne do obala jugoistočne brazilske države Espirito Santo.

„Normalno je da jedan procenat ugine, ali ne toliko“, rekla je Leizagojen, i podsjetila da se to desilo i prošle godine u Brazilu i da ni tamo nisu bili poznati uzroci.

Ektor Kajmaris, direktor zaštićene lagune Roša, rekao je za Frans pres da je prebrojao više od 500 uginulih pingvina na deset kilometara plaže.

Aktivisti za životnu sredinu pripisuju smrtonost tih pingvina pretjeranom i ilegalnom ribarenju.

„Od 1990-ih i 2000-tih počeli smo da viđamo životinje kojima nedostaje hrana“, rekao je Ričard Tesor iz nevladine organizacije spasavanja morske faune, i ukazao na prekomjernu eksploataciju pomorskih resursa.

On smatra da je ciklon, koji se pojavio u Atlantiku i sredinom jula pogodio jugoistok Brazila, vjerovatno doveo do smrti najslabijih jedinki, zbog loših klimatskih uslova.

Tesore je rekao da je pored pingvina pronašao albatrose, galebe, morske kornjače i morske lavove mrtve na plažama Maldonada, istočno od glavnog grada Urugvaja, Montevidea.

Idina vrh