Skandalozno: Načelnik Mandić stazama svojih prethodnika, uprkos zakonskoj zabrani, na ”savjetnike” i ugovore o djelu potrošio preko milion KM novca građana Centra

18/09/2023
minuta čitanja

Načelnik Mandić stazama svojih prethodnika uprkos zakonskoj zabrani na ”savjetnike” potrošio je preko milion KM građanskog novca angažujući njih i dijeći raznorazne ugovore o djelu. Donosimo imena načelnikovih savjetnika


Zakon o državnoj službi u Kantonu Sarajevo iz 2016. godine zabranio je zapošljavanje savjetnika. Savjetničke pozicije često su korištene za udomljavanje stranačkih kolega, prijatelja i familije. U jednom trenutku bivši načelnici ove lokalne zajednice su ih imali čak sedam, pri čemu je samo za jednu godinu njihovog ”rada” potrošeno je 231.000 konvertibilnih maraka. Nekadašnji gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka imao je četiri savjetnika, dok je najpoznatiji plaćeni savjetnik, sada bivšeg i trenutno pritvorenog, načelnika Ibrahima Hadžibajrića bio Nermin Pećanac, koji je prema pisanju CIN-a samo za godinu dana bez poreza i doprinosa građane koštao godišnje 28.000 KM.

Da se ništa nije promijenilo, odnosno da je situacija još i gora svjedoče javni istupi pojedinih vjećnika iz Općinskog vijeća Centar Sarajevo. Vjećnici su u više medija potvrdili da je načelnik za skoro tri godine mandata na razne savjetničke pozicije i ugovore o djelu potrošio preko milion KM novca građana općine.

Iako više puta prozivan, načelnik Mandić nije se oglašavao zbog ovoga, niti je na zahtjev Vijeća dostavio informaciju o svim ugovorima o djelu, pa i za sve savjetničke i konsultantske pozicije. Ilustracije radi, u više navrata je davao naloge za preknižavanje finansijskih sredstava s pojedinih budžetskih stavki na stavku za isplatu ugovora o djelu.

Tako je 31.10.2022. godine izvršeno preknjižavanje s budžetske stavke ”611200 -Pomoć u slučaju bolesti” na ”613900 – Ugovori o djelu” 21.000 KM, a 14.12.2022. godine sa stavke ”613900 – Ostale stručne usluge: usluge finansijske revizije” opet na poziciju “Ugovori o djelu”. Ukupno za 2022. godinu, prema Izvještaju o izvršenju Budžeta Općine Centar Sarajevo, s pozicije ”Izdaci za ugovore o djelu i izdaci za rad komisija općnskog načelnika” utrošeno 301.508 KM.

Kako saznajemo, načelnik Mandić je na nezakonite savjetničke pozicije i za lično savjetovanje isplaćivao pojedinačno po ugovoru i po 3.000 KM. A među njegovim savjetnicima našla su se imena Vere Arnautović (NS), Ćamila Osmanagića (NS), Draška Lukovića (NS), Dine Šamić-Musemić, Borjane Mumin, Tarika Polimac.

Prema ovim imenima i njihovoj poznatoj pripadnosti Našoj stranci, savjetničke pozicije je i aktuelni načelnik Centra Mandić, kao i njegovi prethodnici, koristio i još uvijek koristi za stranačko udomljavanje, to jste za izvlačenje novca građana Općine u političke svrhe. A kako drugačije tumačiti ime Vere Arnautović (NS) koja je Mandića “savjetovala” sve dok je čekala imenovanje na poziciju direktorice KJKP “Rad’. Isti je slučaj i sa Ćamilom Osmanagićem, generalnim sekretarom Naše stranke, koji je u vrijeme svog “mandata savjetnika” važio za “načelnika Općine iz sjene”, jer je bio nezamijenjiv u svim dogovorima, sastancima i izdavanjima naloga općinskim državnim službenicima i namještenicima.

Ni inspekcijski nadzori i nalozi Upravne inspekcije Kantona Sarajevo nisu zaustavili dovođenje savjetnika i njihovo šepurenje i bahaćenje po zgradi Općine Centar.


Svjesno je Mandić zanemarivao njihove naloge i kršio kantonalni Zakon koji ih zabranjuje, ponašajući se tako kao sjevernokorejski suveren Kim Yong Un, jer šta njemu zakoni i nalozi Upravne inspekcije KS znače kada on Budžet Općine Centar i njenu administraciju smatra privatnom prćijom i svojim vlasništvom.

Idina vrh