Žene širom Hrvatske danas šetaju za brutalno ubijenu Nizamu Hećimović

21/08/2023
1 minuta čitanja

Ženske organizacije i inicijative u Hrvatskoj organizuju danas javnu akciju “Sigurnost žena je odgovornost države” a protestnom šetnjom žele, kako su najavili, ispratiti brutalno ubijenu Nizamu Hećimović

Akcija će biti provedena u čak 13 gradova širom Hrvatske, a organizaciju potpisuje Ženska mreža Hrvatske.

“Ovom akcijom žene ispraćaju brutalno ubijenu Nizamu Hećimović. Njeno ubistvo pokazalo je još jednom nefunkcionisanje sistema zaštite žena od nasilja. Izražavamo solidarnost sa ženama u Bosni i Hercegovini koje istovremeno kad i mi traže veću djelotvornost u zaštiti od nasilja”, stoji u saopćenju Ženske mreže Hrvatske, koja okuplja više hrvatskih udruženja i inicijativa koje se bore za ženska prava.

Oni su Vladi Hrvatske, Ministarstvu pravosuđa i upravi Republike Hrvatske uputili nekoliko zahtjeva, a to su:

  • da vlada hitno osnuje radnu skupinu koja će raditi na donošenju zakonskih rješenja za regulisanje femicida;
  • definisanje femicida kao zasebnog kaznenog djela u Kaznenom zakonu;
  • donošenje zakona koji će regulisati sve oblike nasilja nad ženama i staviti sankcionisanje nasilja nad ženama isključivo u kaznenu sferu; -donošenje Nacionalne strategije koja uključuje sve oblike nasilja nad ženama, u skladu s Istanbulskom konvencijom i s predviđenim sredstvima za provedbu u državnom proračunu.

Akcija će se održati u deset sati u Malom Lošinju, Vukovaru i Križevcima, u 10:30 u Korenici, u 11 sati u Zagrebu i Karlovcu, u 13 sati u Pakracu te u 16 sati u Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Bjelovaru, Šibeniku, Virovitici i Belom Manastiru.

Idina vrh