Greta Thunberg kažnjena zbog protesta u Stockholmu

09/05/2024
1 minuta čitanja
Švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg (21) novčano je kažnjena zbog protesta u Stockholmu, piše AP.

Sud joj je naredio da mora platiti kaznu od 6000 švedskih kruna, što je iznos od 512 eura.

Thunberg je optužena da je ignorisala policijske naredbe da napusti dva protesta ispred švedskog parlamenta u martu pozivajući na poduzimanje mjera protiv klimatskih promjena.

Aktivistica je bila optužena u dvije točke za građanski neposluh, a na sudu je odbacila optužbe.

“Nisam htjela napustiti prosvjed zbog klimatskog izvanrednog stanja, a u hitnom slučaju svi imamo dužnost djelovati. Trenutni zakoni štite ekstraktivne industrije umjesto da štite ljude i planet”, rekla je 21-godišnja aktivistica u sudnici.

Thunberg je u martu sudjelovala u nizu višednevnih prosvjeda koji su uključivali nekoliko blokada glavnog ulaza u zgradu švedskog parlamenta. Policija je 12. i 14. martu udaljila aktivisticu s mjesta događaja nakon što je odbila napustiti područje.

Političari su i dalje mogli ulaziti u zgradu parlamenta na sporedne ulaze. Švedski sudovi su Thunberg već dvaput novčano kaznili zbog građanskog neposluha tokom klimatskih prosvjeda.

Pokret “Petkom za budućnost” nastao je nakon što je Thunberg, koja je tada imala samo 15 godina, izostala iz škole u petak u augustu 2018. kako bi organizirala protest ispred švedskog parlamenta, držeći natpis na kojem je pisalo “Skolstrejk för klimatet” (“Školski štrajk za klimu”).

Milioni učenika diljem svijeta od tada su slijedili njezin primjer, opravdavajući svoj izostanak iz škole naglašavanjem vitalne važnosti poduzimanja radnji za zaustavljanje globalnog zatopljenja koje ugrožava život na Zemlji.

Idina vrh