Irak protjerao švedskog ambasadora zbog planiranog spaljivanja Kur'ana

21/07/2023
1 minuta čitanja

Irak je jučer protjerao švedskog ambasadora u znak protesta zbog planiranog spaljivanja Kur’ana u Štokholmu zbog čega su stotine demonstranata ranije upali i zapalili švedsku ambasadu u Bagdadu, javlja Reuters.

U saopćenju iračke vlade navodi se da je Bagdad također opozvao svog otpravnika poslova u Švedskoj, a iračka državna novinska agencija je izvijestila da je Irak suspendirao radnu dozvolu švedskom Ericssonu na tlu Iraka.

Demonstranti u Švedskoj, od kojih je jedan irački imigrant koji je u junu spalio Kur’an ispred džamije Štokholmu, zatražili su i dobili dozvolu od švedske policije da spale Kur’an ispred iračke ambasade u četvrtak.

Kako navodi Reuters, tada su demonstranti šutali i djelimično uništili knjigu za koju su rekli da je Kur’an, ali su nakon sat vremena napustili područje, a da je nisu zapalili.

Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom rekao je da je osoblje u švedskoj ambasadi u Bagdadu bezbijedno, ali da iračke vlasti nisu ispunile svoju odgovornost da zaštite ambasadu.

Portparol švedskog ministarstva inostranih poslova potvrdio je da je ambasador pozvan zbog događaja u Štokholmu, ali je odbio da komentariše ono što je rečeno tokom sastanka.

Idina vrh