Nefail Čehić osuđen zbog prijetnji novinarima BIRN-a BiH

14/07/2023
1 minuta čitanja

Općinski sud u Sarajevu osudio je Nefaila Čehića na uslovnu kaznu zbog prijetnji novinarima Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), saopšteno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo. 

Čehić je nakon priznanja krivnje, kako navode iz Tužilaštva KS-a, proglašen krivim za krivično djelo “ugrožavanje sigurnosti” i osuđen uslovno na kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca, koja se neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od jedne godine od pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Prijetio putem Facebooka

Detektor je ranije pisao kako je Čehić 7. avgusta 2020., ozbiljnom prijetnjom da će napasti na život i tijelo zaposlenih u redakciji BIRN-a BiH – svjestan da navedenim ugrožava njihovu sigurnost i izaziva uznemirenje, što je i htio – sa svog korisničkog Facebook profila “Ljepota prirode” na Facebook profil “Detektor”, redakcije BIRN-a BiH u Sarajevu, poslao poruku sa sadržajem ozbiljne prijetnje.

Optuženi je psovao i vrijeđao novinare BIRN-a BiH, pominjući terorističku organizaciju ISIL, između ostalog istakavši: “Sve vas treba po kratkom postupku”, što je, kako se navodi u optužnici, izazvalo osjećaj ugroženosti za sopstveni život i tijelo, te uznemirenje kod zaposlenih u redakciji.

Islamska država

Čehić je poslao poruku nakon što je BIRN BiH objavio analizu i 116. epizodu magazina “TV Justice“ pod nazivom “Može li se bivšim borcima ISIL-a u BiH suditi i za ratne zločine“. Ova emisija govori o mogućnosti da se povratnicima sa ratišta u Siriji, osim za terorizam, sudi i za ratne zločine, što je praksa nekih evropskih zemalja kojom se povećavaju kazne za pridruživanje terorističkoj organizaciji takozvane Islamske države.

Idina vrh

Don't Miss

PROČITAJTE OSTATAK TRANSKRIPTA – Mandić: “FK Sarajevo više neće imati svoj stadion!”

Ekipa Sarajevo Danas je došla u posjed ostatka transkripta između

Kad je bila ministrica, Bisera Turković boravila sedam dana na Baliju na jednodnevnom događaju

Kancelarija za reviziju institucija BiH utvrdila je da prilikom realizacije