Nestao američki vojnik koji je bez dozvole prešao granicu Sjeverne Koreje

21/07/2023
1 minuta čitanja

Američki vojnik Travis King koji je bez dozvole prešao granicu iz Južne Koreje u Sjevernu Koreju, vodi se trenutno kao nestao zbog ograničene i izolacijske informacione politike ove zemlje.

King je pretrčao granicu u utorak dok je bio u civilnom obilasku demilitarizovane zone između dviju Koreje, a američki dužnosnici saopštili su da tek trebaju utvrditi njegovu sudbinu.

“Sjevernokorejci ne žele komunicirati s vanjskim svijetom”, rekao je direktor Korea Risk Group sa sjedištem u Seulu, Andrei Lankov, ističući da je jedini poznati slučaj da je strancima dopušten ulazak u zemlju u posljednje tri godine bio novi kineski ambasador i drugi diplomati u martu ove godine, nakon dugotrajnih pregovora.

Kingovi motivi ostaju nejasni, iako su američki dužnosnici rekli da se suočava s vojnim krivičnim postupkom i da se čini da je namjerno prešao granicu.

“Sada, čak i ako se želi vratiti u Sjedinjene Američke Države, to bi moglo potrajati godinama. Očekivao bih da bi ovaj vojnik mogao ostati u Sjevernoj Koreji barem još dvije, tri ili četiri godine”, kazao je Lankov.

Podsjećamo, nekoliko sati nakon pritvora vojnika, Sjeverna Koreja je lansirala dva balistička projektila u obližnje more.

Lansiranje projektila, koje je potvrdila vojska Južne Koreje, dolazi u trenutku kada na Korejskom poluostrvu rastu tenzije. Nije bilo nagovještaja da je lansiranje povezano sa zatočenjem vojnika.

Idina vrh