Njemački političar pretučen u napadu desničara u Dresdenu

04/05/2024
1 minuta čitanja
Njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser obećala je da će se boriti protiv porasta nasilja nad političarima nakon što je njemački zastupnik u Evropskom parlamentu napadnut i povrijeđen tokom kampanje za reizbor, nakon čega je završio u bolnici.

Matthiasa Eckea (41), člana ministričinih socijaldemokrata (SPD), udarila je i šutirala grupa od četiri osobe dok je lijepio plakate u Dresdenu, glavnom gradu istočne države Saske, saopćila je policija. Izvor u SPD-u rekao je da će zbog povreda biti operisan.

Malo prije toga ista je grupa, čini se, napala 28-godišnjeg aktivista Zelenih, koji je također lijepio plakate, rekla je policija i dodala da njegove povrede nisu bile tako teške, prenosi Hina.

“Ustavna država mora i odgovorit će na to oštrom akcijom i daljnjim zaštitnim mjerama za demokratske snage u našoj zemlji”, rekla je Faeser dodavši da je napad na Eckea “napad na demokratiju”.

Predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola jedna je od mnogih evropskih političara koji suosjećaju s Eckeom. Ona je napisala u objavi na X-u da je “užasnuta okrutnim napadom”.

U cijeloj zemlji broj napada na političare stranaka zastupljenih u parlamentu udvostručio se od 2019., prema podacima vlade objavljenim u januaru.

Faeser je rekao da je verbalno neprijateljstvo ekstremista i populista prema demokratskim političarima djelomično odgovorno za porast nasilja.

Domaća obavještajna agencija BfV kaže da je krajnje desni ekstremizam najveća prijetnja njemačkoj demokratiji.

Porast podrške krajnje desnoj Alternativi za Njemačku (AfD) u protekloj godini odveo ju je na drugo mjesto u anketama širom zemlje.

AfD je posebno jak u istočnim pokrajinama Saskoj, Tiringiji i Brandenburgu. Ankete pokazuju da će biti prvi na regionalnim izborima u sve tri pokrajine u septembru.

Političari stranke Zeleni suočeni su s najviše agresije, prema vladinim podacima, a napadi na njih sedmerostruko su porasli od 2019., na 1219 prošle godine. Političari AfD-a pretrpjeli su 478 napada, a SPD je treći s 420.

Theresa Ertel, kandidatkinja Zelenih na lokalnim izborima u Tiringiji ovog mjeseca, rekla je da zna za članove stranke koji se više ne žele kandidovati zbog agresivne političke atmosfere.

Zeleni u njezinoj regiji složili su se da na informacijskim štandovima uvijek moraju biti najmanje tri radnika radi dodatne sigurnosti.

Idina vrh