Raport otkriva ko prodaje, a ko kupuje dionice Sarajevo osiguranja za milione KM: Kreće li tiha privatizacija?

24/03/2023
1 minuta čitanja

Putem Sarajevske berze danas su prodate dionice Sarajevo osiguranja.

Bila je to ujedno i najveća transakcija koja je obavljena, a kako je saopćeno, u sklopu osam transakcija prometovana je 87.241 dionica vrijednosti 1.389.758 KM.

Radi se o emisiji zatvorenom ponudom što podrazumjeva da samo vlasnici dionica mogu učestvovati u trgovini, iako je vjerovatno već dogovorano sve.

Trenutno nema zvaničnih informacija koje prodao svoj dio, a ko kupio, no Raport otkriva da je kompanija ASA (u vlasništvu Nijaza Hastora) prodala jedan svoj dio od 1,6 posto koji je u nominalnom vlasništu ASA Osiguranja.

Vlasnici Sarajevo osiguranja

Ova grupacija ima ukupno oko 5 posto vlasništva u Sarajevo Osiguranja, a prema našim informacijama pored ASA Osiguranja Hastor dionice drži i preko nekih fondova i drugih firmi.

Iz kojeg razloga je odlučio da se u potpunosti povuče iz vlasništva ove jako profitabilne kompanije nije jasno.

No, prema nezvaničnim i još uvijek ne potvrđenom informacijama, kupac je drugi poznati biznismen – Rusmir Hrvić. On je ujedno i član Nadzornog odbora i vlasnik velikog broja dionica Sarajevo osiguranja putem firme BH Master Capital, koja je također u njegovom vlasništvu.

Hrvić je u Nadzornom odboru kompanije

Hrvić je prema našim informacijama odlučio ukrupniti svoj kapital unutar ove kompanije gdje je drugi najveći vlasnik.

Zanimljivo je da su ranije postojale informacije da će Vlada FBiH dati saglasnost na dokapitalizaciju Sarajevo osiguranja (o čemu smo već pisali) što bi Hrvićevom AS Holdingu omogućilo da preuzme ovu ‘zlatnu koku’ Federacije BiH.

Čak je i Skupština dioničara bila donijela odluku da se ide u dokapitalizaciju u vrijednosti od 10 miliona KM što bi značilo još 16,6 posto vlasništva.

Time bi se Hrvić približio vlasničkom udjelu kojeg ima Vlada FBiH, a vrlo lako bi mogao i smanjiti njihov u svoju korist čime bi postao i većinski vlasnik.

Idina vrh