Rusija izgubila evropsko tržište: SAD prednjačio s rastućim izvozom nafte i plina

24/07/2023
minuta čitanja

Trenutno EU ne uvozi rusku sirovu naftu, osim Bugarske, zbog odstupanja od EU propisa do 2024.

U godinu i po otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio trupama da napadnu Ukrajinu i prekinuo snabdijevanje prirodnim plinom putem plinovoda za mnoge kupce iz Evropske unije, Evropa je uspjela zamijeniti veliki dio plina iz cijevi uvozom LNG-a i zabranila uvoz ruske sirove nafte i naftnih proizvoda.

Velika praznina

SAD je pojačao popunjavanje dijela praznine u snabdijevanju naftom i plinom koju je ostavila Rusija. Bila je to velika praznina, a američki proizvođači nafte i izvoznici LNG-a rado su je popunili.

– Trgovinski tokovi su se okrenuli naglavačke, a glavni korisnici su Bliski istok i američki izvoznici – rekla je za “Financial Times” Amrita Sen, voditeljica istraživanja u konsultantskoj kompaniji “Energy Aspects”.

Od invazije na Ukrajinu, Rusija je izgubila Evropu kao kupca energije i sada je svedena na Kinu i Indiju zbog prodaje svoje sirove nafte. Kina i Indija su najveći, odnosno treći najveći svjetski uvoznici sirove nafte, tako da su potencijalna kineska i indijska tržišta za rusku sirovu naftu ogromna. Međutim, možda smo već vidjeli vrhunac uvoza indijske sirove nafte iz Rusije, kažu analitičari.

Evropa, sa svoje strane, kupuje više nafte i plina od Sjedinjenih Država i potpisuje dugoročne ugovore o opskrbi LNG-om s američkim izvoznicima, ugovore koji nisu bili toliko “dobrodošli” u Evropi prije samo dvije godine kada su klimatski ciljevi bili na vrhu energetskih prioriteta razvijenih zemalja.

Ruski plin nigdje nije sankcioniran niti pod embargom, ali neki kupci u sjevernoj Aziji možda su postali oprezni zbog prevelike ovisnosti o ruskom LNG-u.

Prije rata i embarga na naftu, Rusija je činila gotovo 40 posto ukupnog evropskog uvoza sirove nafte, rafiniranih proizvoda i prirodnog plina. 

Trenutno EU ne uvozi rusku sirovu naftu, osim Bugarske, zbog odstupanja od EU propisa do 2024. Opskrba prirodnim plinom putem plinovoda iz Rusije sada čini manje od 10 posto opskrbe plinom EU, što je pad s gotovo 40 posto prije ruske invazije na Ukrajinu.

Ključni kupci

Najveći pojedini opskrbljivač plinom u Evropi sada je najveći zapadnoeuropski proizvođač nafte i plina Norveška, bliski saveznik EU i osnivač NATO-a.

Dok se Evropa udaljava od ruskih fosilnih goriva, azijski kupci Kina i Indija postali su ključni kupci ruske sirove nafte. Indijski uvoz nafte iz Rusije nastavio je rasti u prvoj polovici 2023., jer jeftiniji izvoz ruske sirove nafte nalazi sve više kupaca u trećem najvećem svjetskom uvozniku sirove nafte.

Više od godinu od početka rata, Indija se od marginalnog kupca ruske nafte pretvorila u najvažnije tržište za moskovsku naftu uz Kinu. Indijske rafinerije, ne poštujući ograničenje cijena G7 i tražeći jeftine oportunističke kupnje, prigrabile su mnoge ruske Uralske terete, koji su išli u sjeverozapadnu Evropu prije embarga EU.

Ali Indija je možda doživjela vrhunac uvoza ruske sirove nafte, zbog infrastrukturnih ograničenja i potrebe za održavanjem dobrih trgovinskih odnosa s drugim dobavljačima sirove nafte, prema analitičarima Kplera.

– Indija će nastojati nastaviti s uvozom ruske sirove nafte, ali možda je dosegla svoju granicu, sprečavajući bilo kakve dodatne barele – rekao je Janiv Shah, viši analitičar u “Rystad Energyju”.

Kad je riječ o prirodnom plinu, čini se da Azija ima ograničenu kupovinu ruskog LNG-a na licu mjesta, jer se procjenjuje da su glavni kupci u Sjevernoj Aziji smanjili uvoz iz ruskih izvoznih projekata na najniži nivo u dvije godine. Kupci žele diverzificirati i izbjeći potencijalne buduće probleme s plaćanjima i isporukama, navodi “Bloomberg”.

Dok su se kupci u Evropi povlačili od ruske nafte, izvoz američke sirove nafte u Evropu je porastao i očekuje se da će nastaviti rasti.

Prošle godine, Evropa je bila na drugom mjestu nakon Azije u smislu kupovine sirove nafte u SAD. Evropski uvoz sirove nafte iz Sjedinjenih Država iznosio je u prosjeku 1,51 miliona barela dnevno (bpd) 2022., što je činilo 42 posto američkog izvoza sirove nafte, malo manje od 43% američkog izvoza koji je išao u Aziju, prema podacima EIA.

Dugoročni ugovori

– Sankcije EU uvedene u decembru 2022. koje zabranjuju sav uvoz ruske nafte u Evropu morskim putem čine vjerovatnim da će se potražnja za američkom sirovom naftom nastaviti 2023. – rekla je EIA ranije ove godine.

– SAD je prednjačio s rastućim izvozom nafte i plina i novim multimilijarderskim planom koji je odobrio Kongres za pobjedu u čistoj tehnologiji – rekla je za FT Amy Myers Jaffe, profesorica istraživanja i stručnjakinja za energetiku sa Univerzitetu New York.

Na tržištu LNG-a, Evropa i Kina su u sve intenzivnijoj konkurenciji za potpisivanje dugoročnih ugovora o opskrbi s američkim proizvođačima i izvoznicima LNG-a. Dugoročno ugovaranje LNG-a doživjelo je niz poslova posljednjih mjeseci, uključujući kupce u Evropi, gdje je energetska sigurnost zauzela centralno mjesto na račun zabrinutosti o emisijama iz uvoza prirodnog plin, piše Oilprice.com.

Idina vrh