Smeđa drvena zmija i američka bikova žaba su od 1986. uzrokovale štetu od 16,3 milijarde dolara

29/07/2022
1 minuta čitanja

Prema naučnim saznanjima, smeđa drvena zmija i američka bikova žaba su od 1986. godine cijelom svijetu uzrokovale štetu od 16,3 milijarde dolara.

Ove dvije invazivne vrste uzrokuju štetu ekologiji, poljoprivrednim usjevima, pa čak i nestanke struje. Istraživači se nadaju da će otkrićima pomoći stavljanju ovih životinjskih vrsta pod kontrolu.Istraživanje je objavljeno u naučnom časopisu Scientific Reports.

Istaknuto je da su smeđe drvene zmije uzrokovale štetu od 10,3 milijarde dolara, a što se smatra posljedicom toga što se njihov broj nekontrolirano povećavao na nekoliko pacifičkih otoka.

Na Guamu, otoku na koji su američki vojnici spomenutog gmizavca, kako prenosi BBC, slučajno donijeli, ova zmija uzrokuje nestanke struje, jer gmiže preko električnih žica. To uzrokuje velike ekonomske gubitke.

Na ovom malom otoku je čak više od dva miliona smeđih drvenih zmija.Smatra se da su invazivne vrste veća prijetnja po ekosisteme otoka. Posebno su ugrožene autohtone vrste flore i faune.Znatan rast broja američke bikove žabe u Evropi iziskuje ambiciozne i skupe programe za prevenciju nastanka štete.

Dužina ovog vodozemca može biti do 30 centimetara te može težiti i do pola kilograma. Nadležni su primorani stavljati i ograde oko područja na kojima se ove žabe razmnožavaju.

U Njemačkoj je postavljanje ograde oko pet jezera koštalo 270.000 eura. Ovo su podaci iz studije Evropske unije, na koju su se pozvali i autori spomenutog istraživanja. Američka bikova žaba jede skoro sve, pa i ostale bikove žabe.Još jedna vrsta žabe smatra se odgovornom za veliku ekonomsku štetu.

To je obična coqui žaba, za koju je istaknuto da je buka, koju stvara prilikom parenja, za posljedicu imala pad vrijednosti imovine na područjima na kojima se nalazi.

Idina vrh