Ukrajinski morski dronovi napali rusku luku Novorosijsk u Crnom moru

04/08/2023
1 minuta čitanja

Tokom noći su prijavljene eksplozije u ruskoj luci Novorosijks u Crnom moru, a snimci objavljeni jutros na društvenim mrežama prikazuju situaciju u glavnom ruskom centru za izvoz

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da je odbilo ukrajinski napad na svoju pomorsku bazu, koji je izveden s dva morska drona. Ove dronove su navodno uočili i uništili ruski brodovi koji su čuvali vanjsku luku pomorske baze. Luka je privremeno obustavila plovidbu brodova zbog napada, saopćila je kompanija Caspian Pipeline Cosortium koja u luci puni tankere naftom.

Kasnije su se pojavile informacije i da je u napadu oštećen jedan ruski ratni brod.

Morski dronovi su mala prlovila bez posade, koja djeluju ispod površine vode. Ukrajina je izvela najmanje 10 napada morskim dronovima, a mete su u prethodnom napadu bili vojni brodovi i ruska pomorska baza u Sevastopolju, kao i luka Novorosijsk.

Ove informacije se temelje na saopćenjima ruskih i ukrajinskih vlasti, kao i izvještajima lokalnih medija. Ukrajinski izvori su za CNN kazali da su morski dronovi korišteni i u napadu na Kerčki most na Krimu u julu.

Novorosijsk je jedna od najvećih luka u Crnom moru. Službe za vanredne situacije na tom području potvrdile su izvještaje o eksplozijama, a sigurnosne službe su obaviještene o tome.

Ukrajina dosad nije javno komentarisala napade.

Sukobi su se intenzivirali u proteklim sedmicama nakon što se Rusija povukla iz sporazuma koji je omogućavao siguran izvoz žitarica iz Ukrajine vodenim putem. Ranije ove sedmice je Rusija napala velike crnomorske luke Odesu i Černomorsk, gdje je uništeno 60.000 tona žitarica, kao i luke na Dunavu.

Rusija tvrdi da je odbila i napad 10 ukrajinskih dronova iznad Krima.

Prethodni tekst

Cijene goriva u BiH nastavljaju rasti, već plaćamo i do 15 feninga više nego u julu

Sljedeći tekst

Poljski premijer zabrinuo svjetsku javnost: Wagner grupa želi istočno krilo NATO-a destabilizovati

Idina vrh