Poljski premijer zabrinuo svjetsku javnost: Wagner grupa želi istočno krilo NATO-a destabilizovati

04/08/2023
1 minuta čitanja

Poljski premijer Mateusz Morawiecki upozorio je da sve veće prisustvo plaćenika iz ruske Wagner grupe u Bjelorusiji ima za cilj destabilizaciju istočnog krila NATO-a

Premijer Morawiecki, govoreći nakon sastanka s litvanskim predsjednikom Gitanasom Nausedom 3. avgusta, rekao je da saveznici u NATO-u moraju povećati budnost jer je vjerovatnoća provokacija i dalje veoma visoka.

Morawiecki je to govorio dva dana nakon što su dva bjeloruska vojna helikoptera koja su izvodila vježbe u blizini granice nakratko narušila vazdušni prostor Poljske.

Bjelorusko ministarstvo odbrane negiralo je da su njihovi helikopteri narušili vazdušni prostor Poljske, optužujući Varšavu za “izmišljotine”.

“Moramo biti svjesni da će broj provokacija rasti”, rekao je Morawiecki na brifingu za novinare s Nausedom.

Dodao je da je Grupa Wagner izuzetno opasna i oni se prebacuju na istočni bok kako bi ga destabilizirali.

Morawiecki i Nauseda sastali su se u poljskom pograničnom gradu Suwalki, koji se nalazi na onome što je poznato kao Suwalki koridor, dio od 80 kilometara koji je jedina kopnena veza NATO-a sa baltičkim članicama Litvanijom, Letonijom i Estonijom.

Suvalki koridor odvaja moskovsku eksklavu Kalinjingrad od Bjelorusije i smatra se potencijalnom metom Rusije kako bi izolovala baltičke države u slučaju sukoba s NATO-om.

“Neki ljudi kažu da sporazum postignut na samitu NATO-a o budućem članstvu Švedske mijenja geopolitičku situaciju, a strateški značaj koridora Suwalki se smanjuje”, rekao je Nauseda, misleći na prošlomjesečni samit vojnog saveza koji je Švedsku približio pridruživanje grupi.

Istakao je da to nije pravac u kojem saveznici trebaju ići i da trebaju obratiti više pozornosti na ovaj koridor.

“Svakako se ne slažem s ovim stavom i vjerujem da koridor Suwalki ostaje potencijalna meta provokacija i Rusije i Bjelorusije”, rekao je on, dodajući da bi Wagner mogao imati više od 4.000 boraca već u Bjelorusiji.

Idina vrh