Vijeće ministara BiH danas o izmjenama Izbornog zakona

07/05/2024
1 minuta čitanja
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji je predložilo Ministarstvo pravde BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ranije je izjavio je da će se na dnevnom redu naći prijedlog HDZ-a. Čović je kazao kako je dobio na uvid prijedlog izmjena Izbornog zakona koji je pripremila „trojka“, ali da se neće razmatrati taj prijedlog nego onaj koji je već u proceduri.

  • To je jedno od onih rješenja koje ste već imali priliku čuti kroz medije, gdje imate tehničke izmjene, gdje imate Centralnu izbornu komisiju gdje imate Predsjedništvo BiH, i vidjet ćemo u kojoj mjeri ćemo to moći usvojiti na Vijeću ministara, izjavio je Čović.

Ovo ministarstvo predložilo je i novi tekst Nacrta zakona o Sudu BiH, koji bi također trebao da se nađe na dnevnom redu sjednice.

Ministarstvo pravde BiH je s prošle sjednice povuklo jedan od prijedloga.

  • Nakon što nekoliko mjeseci nismo mogli dogovoriti da li da to bude Istočno Sarajevo ili Banja Luka, mi smo odlučili ponuditi jedno kompromisno rješenje, da se u roku od godinu dana odredi sjedište, a da do tada bude gdje je i sada, u Sarajevu – kazao je ministar Bunoza.

Predviđeno je i razmatranje Prijedloga strategije i akcijskog plana provođenja Strategije integriranog upravljanja granicom u Bosni i Hercegovini za period 2024 – 2029. godine. Trebala bi biti razmatrana i Informacija o izradi Plana tranzicije u upravljanju migracijama, čiji je predlagač Ministarstvo sigurnosti BiH. Pred ministrima bi se, između ostalog, trebao naći i novi tekst Informacije o stanju sigurnosti u BiH za 2022. godinu.

Idina vrh