Ima jedna krčma u planini: Kako i zašto nastaju Komšićevi jeftini spinovi

11/01/2023
minuta čitanja

Ono što se već dugo zna i u političkim kuloarima važi za nespornu činjenicu sinoć je Nermin Nikšić i javno napisao – Željko Komšić je jeftini populista i lažov koji je zarad svoje pozicije spreman povaliti svakoga. Pa i prijatelja.

A upravo je Nikšić važio za Komšićevog prijatelja, koji bez obzira na političke razlike i raskole, održavao konktakt s prijateljom ljevičarom.

I tome je sinoć došao kraj.

Naime, Komšić je sinoć preko televizije Islamske zajednice, dakle zvaničnog glasila ove vjerske institucije, odlučio uputiti opasan spin kako bi isprepadao osjetljivu bošnjačku populaciju navodnom predajom države u ruke Dodika i Čovića.

Osim što je Komšić, koji je kampanju gradio na geslu ‘Za građansku BiH’, odlučio političku borbu prebaciti u avliju vjerske zajednice (što je nespojivo s građanskim principom), on se očito pretvorio u spin majstora koji se profesionalizirao na povaljivanju drugova. I to lažima.

Tako je Komšić ustvrdio da je Nikšića nešto pitao, a sudeći prema puno detaljnijem pismu predsjednika SDP-a, to se uopće nije desilo.

Nikšić tako piše da se s Komšićem vidio na Vlašiću. Poznato je naime da Komšić tu ima vikendicu i da je redovan gost planinskih krčmi.

Upravo u krčmama Komšić, po onoj poznatoj narodnoj pjesmi ‘Ima jedna krčma u planini’ smišlja spinove.

“Kada umoran stignem gore u planinu
Novu snagu nađem u rumenom vinu”, kaže pjesma.

No, Komšić ne crpi snagu samo iz rumenog vina.

On zajedno sa ekipom drugih propagandista i smišlja spinove kako bi ojačao svoju poziciju i gradeći lažni narativ o sebi kao ‘zaštitniku države’.

Nikšić u svom pismu nije u jednom upravu. Naime, Komšić ne ordinira samo po Vlašiću. Nego i drugim sarajevskim kafanama.

Tako se Komšića redovno viđa u jednoj sarajevskoj kafeteriji zajedno sa Reufom Bajrovićem i kućnim novinarom Avdom Avdićem.

Dok se više niko ne pita kako to da Komšić nije na poslu usred radnog vremena, zanimljivo je da on dok ispija kafe i s ekipom smišlja spinove, redovno nepropisno parkira službeni automobil.

I dok krši zakon i radnu etiku, Komšić zajedno sa svojim propagandistima na skoro svakodnevnim sjedeljkama smišlja nove pakosti.

A, cilj je prost.

Sada kada je jasno da SDA neće biti u vlasti, a samim tim i njihov privjesak DF, Komšiću je stalo da u međuvremenu prepada ljude navodnom prodajom države.

Time Komšić želi – prvo poljuljati samu koaliciju Osmorke odnosno Šestorke. Drugo – pokušati zadržati umišljeni narativ o sebi kao zaštitniku države.

Krajnji ishod je dakle nekako vratiti SDA, a samim tim i DF, u vlast. I to s istom onim SNSD-om i HDZ-om zbog kojih napada prije svega lidere Trojke.

Jer, tad Komšiću, a ni njegovom šefu Bakiru Izetbegoviću, više nije važan neustavni zakon o imovini ili neustavni dan RS. Nego čista raspodjela funkcija i uhljebljenje jaransko-interesnog kruga.

Idina vrh