Džekin intervju Turcima: Moj san je bio da zaigram za Fudbalski klub Željezničar

20/08/2023
1 minuta čitanja

Bosanskohercegovački napadač, Edin Džeko, je u razgovoru za turske medije istakao da mu je najveći san bio da zaigra za Željezničar

Istakao je također da je oduševljen prijemom u Fenerbahceu, te da se ne može desiti da je klub poput Fenera bez titule prvaka Turske devet godina.

– Kada sam igrao u Njemačkoj, rekao sam da želim igrati u Engleskoj jer je Premiership najbolja liga na svijetu za mene. Želio sam vidjeti mogu li igrati sa najboljim igračima svijeta u najboljoj ligi na svijetu i nisam se plašio neuspjeha jer je to put ka neuspjehu. Ukoliko ne pokušate, ne znate šta ste u mogućnosti. Želio sam otići u Englesku da dokažem da mogu igrati tamo. Kada sam bio u BiH, Serie A je bila najbolja liga na svijetu gdje su igrali Ronaldo, Paolo Maldini, Roberto Baggio i drugi. Sanjao sam o igranju tamo. Ipak, moj najveći san je bio da zaigram za Željezničar, klub mog djetinjstva. Postigao sam gol na Grbavici, igrao sam tamo godinu i po ili dvije. Igranje za Želju je značilo ispunjenje sna za mene, naravno sanjao sam o igranju u Seriji A, ali to tada nisam mogao ni zamisliti, rekao je Džeko, te dodao kako je došlo do transfera u Tursku:

– Samo me Fenerbahce želio u Turskoj, a željeli su me i prije dvije godine što nije bilo moguće realizovati. Ne bi se smjelo dogoditi da klub poput Fenerbahcea ne bude prvak devet godina, to je veliki izazov i motivacija za mene. Važno je da usrećim ljude sa kvalitetama koje posjedujem, ne samo na terenu nego i van njega. Ovaj klub mora osvajati trofeje svake godine. Kada sam razgovarao sa čelnicima, vidio sam koliko me žele, predstavili su cijeli projekat, ali vam ne mogu govoriti o detaljima. Fenerbahce je najveći klub u Turskoj, pokazali su poštovanje prema meni i to je bilo dovoljno za mene. Predsjednik je bio uzbuđen, zaljubljen je u ovaj klub i želi da postanemo prvaci svake godine. Rekao mi je da želi moj mentalitet na terenu i van njega, te da će doći drugi igrači da pojačaju ekipu. 

Idina vrh