( TanyaJoy - stock.adobe.com)

Napravljen muški kontraceptivni pilul sa malim nuspojavama u genetskom proboju

24/02/2024
minuta čitanja

Zamislite ovo: kontraceptivna pilula za muškarce koja ne utječe na njihovu libido. Zvuči zanimljivo? Muškarci u Sjedinjenim Američkim Državama dugo su bili ograničeni na nepouzdane kondome ili invazivne vasektomije kada je u pitanju kontrola rađanja. Međutim, nova istraživanja sada bi mogla promijeniti pravila igre potpuno.

Naučnici sa Salk Instituta suočili su se s problemom ograničenog izbora muških kontraceptiva direktno.

“Većina eksperimentalnih lijekova za mušku kontracepciju koristi pristup blokiranja proizvodnje spermija, ali naš pristup je mnogo suptilniji”, kaže viši autor Ronald Evans u saopćenju za medije.

Tim Evansa već neko vrijeme traga za sigurnom, efikasnom i reverzibilnom metodom muške kontracepcije, i čini se da su razvili izvedivu metodu. Naučnici su ciljali određeni proteinski kompleks uključen u proizvodnju spermija. U testovima, ne-hormonalna i reverzibilna metoda pokazuje veliko obećanje. Jednostavno rečeno, tim je pronašao način da privremeno zaustavi sposobnost čovjeka da proizvodi spermije bez utjecaja na druge aspekte reproduktivnog zdravlja. Kako to funkcioniše?

Nakon što su identificirali protein u genetskom programu odgovornom za proizvodnju spermija, tim je koristio postojeće lijekove nazvane HDAC inhibitori kako bi poremetili ovaj kompleks. Uspjeli su zaustaviti proizvodnju spermija kod muških miševa bez ikakvih očiglednih nuspojava.

Štaviše, nakon što je tretman prestao, plodnost se vratila u normalu, a sva potomstva miševa bila su zdrava.

“Sve se svodi na vrijeme”, kaže koautor Michael Downes, viši naučni radnik u laboratoriji Evansa. “Kada dodamo lijek, matične stanice izlaze iz sinhronizacije s pulsiranjima retinoične kiseline, i proizvodnja spermija se zaustavlja, ali čim uklonimo lijek, matične stanice mogu ponovno uspostaviti svoju koordinaciju s retinoičnom kiselinom i proizvodnja spermija će se ponovno pokrenuti.”

Ovi rezultati predstavljaju obećavajuće implikacije za muške kontraceptive, nudeći novu strategiju koja je i efikasna i reverzibilna. Za razliku od postojećih metoda, ovaj pristup cilja specifični molekularni put uključen u stvaranje spermija, što potencijalno minimizira sistemsku nuspojave povezane s sprečavanjem trudnoće. Autori studije napominju da su daljnja istraživanja i klinički testovi još uvijek neophodni prije nego što ovaj proizvod stigne na tržište. Šta misli farmaceut?

Važno je, naravno, napomenuti da su ova istraživanja još uvijek u ranoj fazi, i da je potrebno još mnogo posla prije nego što bude spreman za širu upotrebu. Daljnja istraživanja su potrebna kako bi se potvrdila njegova efikasnost i sigurnost kod ljudi, a istraživači već se pripremaju za sljedeću fazu kliničkih ispitivanja.

Za sada, obradujmo se ovom prekretnicom u istraživanju muških kontraceptiva. Budućnost izgleda svjetlije nego ikad, s obećanjem nove opcije za sprečavanje neželjenih trudnoća na horizontu. Ko zna? U ne tako dalekoj budućnosti, muškarci širom svijeta mogli bi imati pristup sigurnoj, efikasnoj i reverzibilnoj formi kontracepcije. To je nešto zbog čega se vrijedi uzbuđivati.

Studija je objavljena u Proceedings of the National Academy of Sciences.

Idina vrh