Objavljen model “žene budućnosti”: Ovako će izgledati pripadnice ljepšeg spola za 800 godina

04/11/2022
1 minuta čitanja

Istraživači su stvorili groteskni model nazvan Mindy, za koji kažu da daje uvid u to kako bi ljudi mogli izgledati za manje od 800 godina kao rezultat oslanjanja na tehnologiju.

Mindy bi mogla biti žena budućnosti i to s pogrbljenim leđima, širokim vratom, rukom u obliku kandži, pa čak i drugim očnim kapcima.

Model je kreiran od strane Toll Free Forwarding kompanije kao način vizualizacije kako tehnologija utječe na naša tijela.

“Pribavili smo naučna istraživanja i stručno mišljenje o ovoj temi, prije nego što smo radili s 3D dizajnerom na stvaranju budućeg čovjeka čije se tijelo fizički promijenilo zbog dosljedne upotrebe pametnih telefona, laptopa i drugih tehnologija”, objašnjavaju.

Godine gledanja u naše pametne telefone ili u ekrane kompjutera rezultirat će pogrbljenim držanjem.

U međuvremenu, naše će ruke biti trajno oblikovane u obliku kandže nakon stalnog držanja pametnih telefona.

U razgovoru za Toll Free Forwarding, dr. Nikola Đorđević iz Med Alert Help-a je objasnio: “Način na koji držimo naše telefone može da izazove naprezanje u određenim tačkama kontakta uzrokujući sindrom kubitalnog tunela.

“Dugo držanje savijenog lakta – najčešće dok držite telefon – može da istegne nerv iza lakta i izvrši pritisak na njega”, dodao je dr Đorđević.

Idina vrh