Rusija postavila čak sedam uslova Zapadu: Bez ovoga nema prehrambenog sporazuma

22/07/2023
1 minuta čitanja

Rusija je najavila da je spremna da se vrati prehrambenom sporazumu, ali da bi se to dogodilo, prema njihovom mišljenju, Zapad treba ispuniti sedam uslova.

Kako je rekao zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri UN-u Dmitrij Poljanski na sjednici Vijeća sigurnosti, prvi je da se isključe iz sankcija isporuke ruskog žita i đubriva na svjetska tržišta.

“Drugi je da se ukinu sve prepreke za ruske banke i finansijske institucije koje opslužuju isporuke hrane i đubriva. Riječ je, između ostalog, o uključivanju banaka u međunarodni sistem Swift.

Kako je naveo treći uslov je da se obnove isporuke rezervnih dijelova za poljoprivrednu mehanizaciju i za industriju đubriva u Rusiju.

Poljanski je rekao da je cijena uvoznih rezervnih dijelova i opreme za ruske proizvođače porasla za 40 posto, te da “ukupni gubici iznose oko 1,6 milijardi dolara”.

“Četvrti uslov je rješavanje svih pitanja sa brodarinom i osiguravanjem ruskih isporuka prehrambenih proizvoda, obezbjeđivanjem kompletne logistike za isporuku hrane”, dodaje on.

Prema njegovim riječima, peti uslov je da se obezbijede nesmetani uslovi za proširenje isporuka ruskog đubriva, sirovina za njihovu proizvodnju, uključujući i obnavljanje rada cjevovoda za amonijak Toljati-Odesa, a u šestom uslovu traže deblokadu ruskih sredstava koja su povezana sa poljoprivrednim sektorom.

“Sedmi uslov je da prehrambeni sporazum ponovo bude humanitarnog karaktera, kao na početku. On treba da radi u interesu siromašnih zemalja, a ne da bogate zemlje čini još bogatijim. Čim svi ovi uslovi budu ispunjeni, Rusija će se vratiti prehrambenom sporazumu. Sve što smo do sad čuli i vidjeli samo je demagogija i licemjerje”, zaključio je Poljanski.

Idina vrh